tiistai 31. toukokuuta 2016

Pelaa ja lajittele

Nyt on mahdollisuus pelata itsensä Singaporeen. Vantaan Energia järjestää ensimmäiset lajittelun SM-kisat.
Sinulla on mahdollisuus myös lajitella digipelin kautta. Käyhän kokeilemassa.
Täältä saat lisätietoa

Lassila & Tikanojan sivuilla on lajitteluapuri, joka kertoo sinulle miten eri materiaalit lajitellaan. Onpas hienoa palvelua. Eri alueilla on omat lajitteluohjeensa biojätteelle.  Monelle on edelleen yllätys, että Kiertokapulan alueella biojätteeseen ei saa laittaa mitään muuta kuin ruoantähteitä.

Lajitteluapurin löydät täältä.

Pitäisikö miettiä joskus tarkemmin tekojaan?
Jos pahvipuristin on epäkunnossa, pahveja ei ole syytä jättää  puristimen ympärille. Varsinkin kun toinen keräyspiste on lyhyen automatkan päässä.

Ansa nuuhkii pahvin tuoksuja
Positiivisesti voi vain todeta, että parempi tässä kuin metsässä.

Ilmeisesti kevätsiivouksen satoa
Lasit on tuotu keräyspisteeseen muovipusseissa
Lasien mukana tulleet pussit on "fiksusti" sidottu säiliön kahvoihin, tästä ideasta ei irtoa papukaijamerkkiä.
Hämmentävät kuvat on otettu viikonloppuna, mutta heti maanantaina jätepisteet olivat siivotut ja pahvipuristinkin toiminnassa. Tarina ei kerro, olivatko asialla 4H-yhdistyksen nuoret, jotka ovat siivonneet keräyspisteitä tänä keväänä.
 
Toukokuu vaihtuu kesäkuuksi ja vedet ovat lämmenneet jo uintikelpoisiksi. Nautitaan kesästä ja pidetään ympäristö puhtaana!




maanantai 9. toukokuuta 2016

Koskaan ei muuttua saa - vai saako?

Kestävään kehitykseen kuuluu myös kulttuurinen kestävä kehitys. Sen tavoitteena on vahvistaaa kultuuri-identiteettiä ja lisätä erilaisten kulttuurien tuntemusta ja arvostusta. Todella ajankohtaista tällä hetkellä Suomessa ja muualla.
Kulttuurien säilyminen ja kehittyminen ja maiseman, kulttuurihistoriallisten rakennusten ja elinympäristöjen vaaliminen ovat myös olennainen osa kulttuurista kestävää kehitystä.

Suomen YK-liiton sivuilta voit lukea lisää asiasta. Seuraava lainaus on suoraan sieltä:

"Kulttuurin määritelmä on moninainen, sillä siihen kuuluu sekä aineellisia kuin aineettomiakin asioita. Kestävä kulttuuri ei ole pysähtynyt vaan elää ja muuttuu vuorovaikutuksessa ihmisten ja ympäristön kanssa. Kestävässä kulttuurissa hyväksytään ihmisten erilaisuus, kunnioitetaan jokaisen oikeuksia ja perustavanlaatuisia vapauksia."

Hämeenlinnassa tapahtuvat muutokset puhututtavat kovasti ihmisiä. Tarkemmin ajatellen täällä tapahtuu aika lailla koko ajan. Sanomalehden mielipidekirjoituksisssa käydään vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan.
Puhetta riittää mm. seuraavista kohteista:

Moottorirata
Lähinnä meteli on se mistä valitetaan. Itse en ota kantaa, olen asunut moottoriradan vieressä ja tottunut siihen ja sen toimintaan.
Sama juttu on hyppyrimäen suhteen. Ihmisten mielestä se on ruma. Miksi kaiken pitäisi olla kaunista? Siellä se seisoo ja odottaa kohtaloaan.

Hyppyrimäki
Ahveniston maauimala ja olympia-allas
FlowPark
Ahvenisto on kestoaihe. Olympia-allas kunnostettiin pitkän harkinnan jälkeen. Nyt se on maksullinen.
Viime kesänä uimarannan läheisyyteen rakennettiin FlowPark, joka jakoi mielipiteet kahtia. Nyt toiminta on alkanut jälleen talven jälkeen. Vielä ainakin on hiljaista kommenttipuolella.

Rakentajat -patsasta on myös haukuttu rumaksi. Kuva on otettu silloin kun sitä kunnostettiin. Tällä hetkellä se on saanut siistityn ympäristön ja on siis edelleen omalla paikallaan.

Rakentajat -patsas
Pullerin lämmitetty tekonurmi
Hämeenlinnan Urheilupuistossa (Pullerin kentällä) on lämmitetty tekonurmi, joka antaa mahdollisuuden harjoitella ja pelata jalkapalloa lähes koko vuoden ulkona. Jalkapalloilijat kiittää, veronmaksajat eivät (ainakaan kaikki).

Goodman tuli moottoritien päälle ja sai kovasti kritiikkiä ulkonäöstään ja sijoituksestaan. Siitä on kuitenkin muodostunut Hämeenlinnalaisille joka sään kohtaamispaikka. Keskusta "kuihtui" jonkun verran Goodmanin myötä. Toivottavasti ihmiset kannattavat keskustan jäljellä olevia kivijalkamyymälöitä, käyvät torilla kahvilla jne.
Kauppakeskus Goodman
Lyseo ja Sibeliuspuisto
Koulut ovat olleet jo pitkän aikaa iso puheenaihe Hämeenlinnassa. Taustalla näkyvällä Lyseolla on monelle tärkeä merkitys. Jäädään odottamaan miten kaikki sitten loppujen lopuksi järjestyy.

Sibeliuspuisto on saanut kiitosta, Sibeliuksen syntymäkoti sen sijaan on monen mielestä väärässä paikassa.

Hämeenkaari sai purkutuomion jo aikaa sitten ja tänä keväänä se toteutui konkreettisesti. Iso pala maisemaa tulee vaihtumaan tulevaisuudessa.
Hämeenkaari
Elenia Areena
Elenia Areena on uusi "palloiluhalli", joka on saanut paljon yleisöä eri tapahtumiin.

Kaivoparkki
Pysäköinti on melkein "kirosana" Hämeenlinnassa. Monet ovat tyytymättömiä nykyiseen järjestelyyn. Goodmanin kolmen tunnin ilmainen pysäköinti on tuonut hiukan helpotusta, mutta muualta työssäkäyville maksullinen pysäköinti on "myrkkyä".

Hugo Park
Tänä keväänä Aulangon hotellin viereen ilmestyi yhtäkkiä kiipeilypuistotyömaa, joka sai ihmiset "heräämään". Työt pysäytettiin hetkeksi, mutta jatkuvat taas ja puisto avataan lähiviikkoina. Nähtäväksi jää, jääkö puisto paikalleen vai saako se purkutuomion.

Aulangolla on paljon nähtävää ja puistometsää käveltävänä. Hieno pala Hämeenlinnaa, jota kannattaa käydä tutkimassa useamman kerran vuodessa. 

Graniittilinna eli Rauniolinna

Aulangon näkötorni

Karhuluolan jylhät maisemat
Hämeen linna
Kulttuurillisesti tärkeä kohde on Hämeen linna, josta kaupungin nimikin juontaa.

Kaksi eri energiaa sulassa sovussa
Upeita paikkoja, hienoja maisemia ja mahtavaa luontoa on muutaman askeleen päässä lähes jokaisella Hämeenlinnalaisella.

"Kestävä kulttuuri ei ole pysähtynyt vaan elää ja muuttuu vuorovaikutuksessa ihmisten ja ympäristön kanssa."
Vanhaa pitää vaalia ja uutta pitää rakentaa sulassa sovussa. Se ei ole helppoa, ei. 

MOI!