Tunnettu Pariisin maamerkki, Eiffel-torni |
Hämeen Sanomien (su 29.2.15) mukaan moni kehittyvä maa ja EU haluavat Pariisista maita sitovan ilmastosopimuksen, josta raportoitaisiin viiden vuoden välein. Yhdysvallat ja Kiina eivät sen sijaan halua ilmastotoimiensa ylikansallista valvontaa. Päätavoite on saada ilmaston lämpeneminen kuriin, niin ettei keskilämpötila nouse 2 astetta enenpää.
180 maata on luvannut vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä vuoteen 2030 mennessä. Lisää osallistujia tarvitaan, jotta päästäisiin ilmakehän noin kahden asteen lämpenemiseen.
Jotkut kehitysmaat haluavat tämän toteutuvan jo vuoteen 2020 mennessä. Kehitysmaita rasittavat ilmastonmuutoksesta aiheutuvat tuhot kuten hirmumyrskyt ja merenpinnan nouseminen. Sen vuoksi köyhät maat odottavat rikkailta mailta apua ongelmiin.
G7-maat (Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Kanada) ovat ilmoittaneet tavoitteekseen fossiilisista polttoaineista (öljy, kivihiili, maakaasu ja turve) luopumisen tämän vuosisadan aikana. Fossiiliset polttoaineet ovat uusiutumattomia tai hitaasti uusiutuvia.
Pieni pala Pariisia Eiffel-tornista kuvattuna |
Näin mm. voit itse vaikuttaa ja antaa oman panoksesi ilmaston hyväksi:
- kierrättää jätteet entistä paremmin
- kävellä ja pyöräillä aina kun se on mahdollista
- käyttää julkisia liikennevälineitä
- välttää turhan tavaran ostamista
- käyttää omaa kauppakassia muovikassin sijaan
- sammuttaa valot kun huoneeseen ei jää ketään
Valoa syksyn pimeyteen |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti