lauantai 2. tammikuuta 2016

Kestävästi vuoteen 2016

Oikein miellyttävää ja onnellista vuotta 2016 teille kaikille!
Joulukuu mennä surahti ohi kuin varkain. Palaan kuitenkin ajassa hiukan taaksepäin, jotta saan ujutettua tänne jouluun liittyvän kuvan. Tapasin nimittäin yllättäen itse Joulupukin matkustaessani Helsinkiin junalla ennen joulua!
Joulupukki matkusti junalla, kun Etelä-Suomessa ei ollut/ole lunta
Joulukuu oli kyllä merkillisen lämmin kuukausi täällä Hämeenlinnan seudulla. Jouluviikolla lämpötila oli lähes sama kuin viime juhannuksena (+10 asteen kummallakin puolella).
Plussapuoliksi voidaan laskea, että energiaa on kulunut vähän lämmittämiseen, ihmiset eivät ole kaatuilleet, kun ei ole ollut liukasta ja pukeutuminen on ollut helppoa. Nyt kuitenkin taitaa olla oikea talvi edessä.

Aloitan tämän vuoden tärkeällä koko maailmaa koskevalla postauksella.
Minulle tulee ulkoasianministeriön julkaisema Kehitys-Utveckling, joka on globaaleihin kehityskysymyksiin ja kehitysyhteistyöhön erikoistunut lehti. Kehitys ilmestyy neljä kertaa vuodessa.  Joulukuun lehden mukana tuli vuodelle 2016 kalenteri, joka sisältää Agenda2030:n kestävän kehityksen tavoitteet.
Ulkoasianministeriön julkaisema kalenteri

Agenda 2030 sisältää 17 tavoitetta kestävään kehitykseen. Syyskuussa 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat näistä 17 tavoitteesta ja toimintaohjelmasta, jotka ohjaavat toimintaa vuoteen 2030 asti.
Vuoteen 2015 mennessä on saatu aikaisempien ohjelmien ja agendojen  avulla hyviä tuloksia: mm. äärimmäinen köyhyys on puolitettu, yli kaksi miljardia ihmistä on saanut puhdasta juomavettä ja yhdeksän kymmenestä lapsesta pääsee kouluun.

Uudet tavoitteet ja toimintaohjelma velvoittavat kaikkia maailman maita. Suomi tukee kehitysmaita ohjelman toteuttamisessa erityisesti kehityspolitiikan ja -yhteistyön keinoin.
Kotimaassa tärkeitä tavoitteita ovat mm. kestävä kulutus ja tuotanto sekä sukupuolten tasa-arvo.
Kalenterin ensimmäisellä aukeamalla on kerrottu tavoitteista sekä suomeksi että ruotsiksi.

17 tavoitetta kuvin ja sanoin


Sama ruotsiksi
Tässä kunnianhimoiset tavoitteet vielä luetteloituna:

1. Ei köyhyyttä
2. Ei nälkää
3. Terveyttä ja hyvinvointia
4. Hyvä koulutus
5. Sukupuolten tasa-arvo
6. Puhdas vesi ja sanitaatio
7. Edullista ja puhdasta energiaa
8. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
9. Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja 
10. Eriarvoisuuden vähentäminen
11. Kestävät kaupungit ja yhteisöt
12. Vastuullista kuluttamista
13. Ilmastotekoja
14. Vedenalainen elämä
15. Maanpäällinen elämä
16. Rauha, oikeus ja hyvä hallinto
17. Yhteistyö ja kumppanuus

Mikäli kiinnostuit enemmän asiasta niin käy katsomassa animaatio ja lukemassa lisää 
täältä. Sivulla on aineistoa myös opettajalle.

Kehityslehden voit lukea näköispainoksena täällä.

Lopuksi vielä varoituksen sana. Järvet ja lammet ovat jäätyneet ja koska ei ole lunta, niin voi tulla mieleen lähteä luistelemaan järven jäälle. Ensin on kuitenkin syytä tarkistaa jään paksuus. Lehden mukaan yksi henkilö on luistelureissullaan hukkunut pudottuaan jäihin, joten kannattaa olla mieluummin liian varovainen kuin uhkarohkea.
Hämeenlinnassa Hattelmalanjärvi, joka on kokonaan matala järvi, on ollut suosittu luistelupaikka. Ja siellä luistellaan varmasti tälläkin hetkellä. Myös ulkojäät ovat jo käytössä ja moottoriradan varikkolenkillä hiihdetään sujuvasti. Lomalaisten kannattaa nauttia ulkoilun eri muodoista nyt kun se on mahdollista.


Minä en menisi vielä näille jäille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti