tiistai 29. elokuuta 2017

Koulutuspäivät 10.-11.8.2017

Ennen varsinaisen lukuvuoden alkua henkilöstölle järjestettiin kaksi koulutuspäivää, joissa oli puolentoista tunnin tiedotus-, keskustelu- ja ideapajoja. Jokainen sai itse valita kolme kokonaisuutta kahden pakollisen lisäksi.




Pidin kaksi "Kestävä kehitys Ammattiopisto Tavastiassa" -tilaisuutta. Niihin ei ollut suurta tunkua, mutta osallistujat olivat sitäkin innokkaampia.


Tilaisuuden aluksi lämmiteltiin lajittelutehtävän parissa. En huomannut ottaa kuvaa lajiteltavista artikkeleista, mutta ne olivat nämä:
banaanin kuoret
kopiopapeririisin (paketin) kuoret
servetti
suodatinpussi kahvinporoineen
hehkulamppu
ledlamppu
halogeenilamppu
munakenno
juomalasi
pahvilaatikko
maitopurkki
jugurttipurkki
hermesetasannostelija                    Osaisitko sinä lajitella nämä oikein?
 
Lajittelupisteissä on joskus ruuhkaa
Kevään kestävän kehityksen auditointi oli yksi aihe, jota käytiin läpi. Olemme saaneet tulokset, vapaamuotoisen palautteen sekä virallisen arvioinnin itsearvioinneista. Tulemme saamaan  OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaatin. Luovutus tapahtuu syksyllä.

Yhdessä pohdimme, että meillä on monia asioita, jotka toimivat ja joissa toiminta on kestävää
Nämä tulivat pääsosin esiin myös auditoinnissa.
- opetamme ihmisiä ammattiin
- meillä on monialainen ympäristöryhmä
- lajittelu on mahdollista eri pisteissä (selkeä, ymmärrettävä kekeasia)
- meillä on käytössä ekologiset pesuaineet (siivous, keittiö)
- wc-istuimissa on osassa taloa huuhtelu säädetty pienemmälle
- I-rakennuksessa on energianlähteenä osittain maalämpö
- F-rakennuksessa on aurinkopaneelit katolla ja sisällä seurantataulu, josta voi seurata niiden toimintaa
-  H-rakennuksessa on aurinkopaneeleja ja niitä on suunnitteilla myös S-rakennukseen
- Tavastia Areenalla ja A-rakennuksen liikuntasalissa on ledvalot
- osa rakennusten valoista toimii liiketunnistimella, osa ajastimilla
- ruokahävikkiin on kiinnitetty huomiota
- ruokaa valmistetaan oikea määrä
- osa tiloista on myös ilta- ja yhteiskäytössä
- henkilöstön tyhytoimintaan panostetaan
- tulostamisessa oletuksena on kaksipuoleisuus ja mustavalkoisuus
- uusissa monitoimilaitteissa on minimoitu "herkut", kaikilla laitteilla ei saa esim. A3-tulosteita
- meillä on kulttuurisesti merkittävä rakennus, Aartela (K-rakennus)
- opiskelijoilla on omia tietokoneita
- ravitsemispalveluihin on tulossa ympäristöohjelma: käytetään kestävän kehityksen tuotteita, lisätään kasviksia, vähennetään punaista lihaa, käytetään lähituottajia, käytetään kotimaista ASC kalaa tai ulkolaista MSC kalaa (kestävän kehityksen mukainen elinkaari)
  On myös asioita, joita pitäisi vielä kehittää
- pitkän tähtäimen suunnitelma rakentamisessa ja saneerauksissa - pitkäjänteisyys, suunnitelmallisuus?
- asennemuutos kestävään kehitykseen
- lajittelu (mahdollisuudet ovat, mutta vieläkin on vaikeaa...)
- kalusteiden kierrätys (teemaviikolla?)
- käytetyn toimistotavaran varasto Turenkiin? mm. mapit uudelleen käyttöön
- muuttaessa tilasta toiseen, paljon hyvää tavaraa, kalusteita jää "varastoon"
- valojen sammuttaminen tiloista jää usein tekemättä
- muovinkeräys puuttuu
- asiakkaalle tieto kassalla lihan/kalan alkuperästä
- enemmän yhteisiä tilaisuuksia,yhteisöllisyys (kävelyä, reissut, teatterit)
- vuoden teema -teemaviikkoja
- epäselvyyksiä kartongin/pahvinkeräyksessä - sen, joka purkaa, pitäisi viedä ne keräyspisteeseen, joissakin pisteissä siivooja huolehtii niistä

Tässä keke-pajan ajatuksia. Näitä käsitellään ympäristöryhmässä ja pyritään viemään asioita kestävämpään suuntaan.

Postaus 25/100 (neljännes done!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti