sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Miten maailmalla kierrätetään

Kansainvälinen kierrätyssymboli

 
Helsingin Sanomissa oli 6.3.2014 pieni artikkeli siitä, miten eri maissa kierrätetään. En malttanut olla referoimatta sitä tänne.


Etelä-Amerikka:




Brasiliassa kierrätys on vielä vähäistä. Jätteistä huolehtivat jätteidenkerääjät, jotka saavat elantonsa siitä, että myyvät kierrätykseen kelpaavaa tavaraa yrityksille.
Kierrätykseeen on kuitenkin kiinnitetty huomiota enemmän viime aikoina varsinkin suurkaupungeissa, kuten São Paulossa. On siihen jo aikaisemminkin panostettu esimerkiksi Curitibassa, jossa jo 1980-luvulla on aloitettu jakamaan ihmisille bussimatkoja vastineeksi roskista.

Eurooppa:




Kreikassa on mahdollista kierrättää lehtiä, kartonkia, metallia, muovia ja lasia. Kaduilla on näille omat astiat. Pattereille ja elektroniikkaromulle on palautuspisteet markettien auloissa. Biojätettä ei kompostoida. Ihmiset ovat tietoisia kierrätyksestä, mutta epäily jätteiden päätymisestä kierrätyksen sijaan tavalliselle kaatopaikalle latistaaa innokkuutta.


Pohjois-Afrikka:




Tavalliset egyptiläiset eivät tiedä kierrätyksestä juurikaan mitään. Kaikki jätteet päätyvät samassa pussissa kadulle tai kerrostalon roska-astiaan. Kerrostalossa roskapussi nostetaan rappukäytävään, josta siivooja tai talonmies vie sen roska-astiaan.
Kairossa jätteistä 1/3 kerätään jätefirman autolla, 1/3 päätyy itsenäisesti organisoiduille jätteidenkerääjille, jotka kierrättävät noin 90 % keräämästään jätteestä ja 1/3 jää kadulle.


Etelä-Afrikka:



Mosambikissa virallisia kierrätyspisteitä on vähän. Köyhille jätteet ovat kallisarvoista kauppatavaraa, joten suuri osa materiaaleista kierrätetään. Osa ihmisistä lajittelee jätteensä (muovit, metallit ja lasi), mutta ei ympäristösyistä vaan auttaakseen kierrätyksellä eläviä ihmisiä. Käyttökelpoiset ruoantähteet päätyvät köyhien ruokapöytään.


Aasia:



Kiinassa kaikki kiertää. Köyhät myyvät lehtensä, lasinsa ja laitteenrämänsä korttelin kierrättäjille. Kierrättäjät tonkivat varakkaampien roska-astioista kaiken kierrätyskelpoisen materiaalin. Kaupungin laitamilla on "kierrätyskeskuksia" joissa materiaalit myydään seuraavalle portaalle, joiden kautta materiaali menee uusiokäyttöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti