keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Teemaviikko syksy 2014

Hei taas,
teemaviikko oli siis viikko 41 ja siinä oli  yhdistetty kaksi teemaa: energiansäästö ja työturvallisuus. Työturvallisuusviikon teema oli "Työstressi hallintaan". 

Olen tehnyt tämän blogin sähköpostiviesteistä, jotka lähetin kaikille ma-pe.  
Riikka lähetti linkkejä ja vinkkejä työstressin hallinnasta. Ne minä lisäsin blogin loppuun.


Maanantai:


Maanantai aloittaa teemaviikon. Varaudu siihen, että saat joka päivä aiheesta postia. Keskustele aiheista tunneillasi, myös kahvi- ja ruokatunneilla!

Käy tutustumassa tähän vuoden 2008 artikkeliin. Jotain on varmasti muuttunut, mutta edelleen vettä kuluu:

Yksi A4-paperi kuluttaa 10 litraa vettä! Mieti, mitä kopioit! Muista kaksipuoleiset kopiot!

 
 
Muistathan sammuttaa turhat valot ja katsoa töistä poislähtiessäsi, ettei valoja jää palamaan pukuhuoneisiin, wc-tiloihin tai yleensäkään mihinkään!

Energiansäästöviikon Motivan maanantain vinkki:

Uutta valoa elämään
Valaistus muuttuu energiatehokkaammaksi uusien, energiatehokkaampien lamppujen myötä. Led-lamppuihin vaihtaminen on järkevää ja kalliimmasta hankintahinnasta huolimatta myös kannattavaa. Pitkä käyttöikä ja hyvin pieni sähkönkulutus säästävät selvää rahaa: esimerkiksi vaihtamalla kymmenen halogeenispottia ledeiksi voit säästää kymmenessä vuodessa jopa 500 euroa. 

Kaipaatko apua lampunvaihtoon? Lampputiedon uudistettuLampunvalintakone suosittelee lamput valaisimen tyypin, ominaisuuksien ja käyttöpaikan perusteella. Vertailutietoa energiatehokkaista lampuista löytyy PremiumLight-hankkeen siuvuilta.
Valaistus on merkittävä tekijä myös monen yrityksen ja kunnan sähkölaskussa. Energiatehokkaat valaisinratkaisut, tarpeenmukainen käyttö ja turhan valaistuksen vähentäminen tuottavat tarvittavia säästöjä monessa kohteessa.

Toimistossakin voi säästää energiaa:

"Valaistus, tietokoneet, faksit ja kopiokoneet kuluttavat suuren osan toimiston sähköstä. Virransäästöasetukset koneissa ja laitteiden sammuttaminen työpäivän päätteeksi ja viikonlopuiksi säästää energiaa. Myös valojen sammuttaminen on tärkeää, sillä valaistuksen osuus toimiston energiankulutuksesta on noin kolmannes". http://www.smal.fi/index.php?436

Tiistai:

NAUTI TYÖPÄIVÄSTÄSI "KUNNON TYÖN PÄIVÄNÄ"

Ajoitko tänään töihin yksin? 
Onko työmatkasi niin pitkä, ettei pyöräily/kävely tule kysymykseen?

Pyöräilyssä on paljon hyvää; 
- kunto kasvaa vaivihkaa
- hapenottokyky paranee tai ainakin sitä saa
- saat nauttia pimenevästä syksystä = huomaat miten se etenee
- tulee hankittua säänmukaisia vaatteita = voi mennä muulloinkin ulos, vaikka sataa :)
- MUISTA KYPÄRÄ JA VALOT! 

Kimppakyyti
 Jos "naapurilla" (toivottavasti ei ihan viereinen naapuri) on sama työpaikan osoite, niin voitte tulla kimpassa, siinäkin on paljon hyvää (ja huonoa)
- saat jutella heti aamusta kaikista päivän polttavista asioista (esim. tänään aiheena voisi olla aamun lehti, joka tuli vasta klo 6.30)
- on edullisempaa, kun jaatte kulut (viikko sinun uudella bemarillasi, viikko minun vanhalla volkkarillani)
- huonona puolena on jos keskustelu siirtyy työasioihin... niistä ei pidä puhua... tulee liian pitkä päivä... voi olla stressiä lisäävää

Kävely
Jos asut niin lähellä, että voit hoitaa työmatkat kävellen, niin ota se päiväohjelmaasi.
- vuodenajat tulevat ihollesi
- kuntosi kasvaa
- vastustuskykysi kasvaa - ei tarvita mitään rokotuksia :)
- olet pirteämpi = kauniimpi/komeampi
- MUISTA HEIJASTIN, ettei kävelysi lopu ennen kuin saavutat työpaikan

Julkinen liikenne
- ei tarvitse itse ajaa
- jos ei omista ollenkaan omaa autoa,ei tarvitse itse tankata, vaihtaa öljyjä, renkaita jne. eikä maksaa vakuutuksia
- voi torkkua vielä hetken ennen kuin H-hetki = työaika lähestyy
- jos myöhästyy töistä, voi syyttää bussia/junaa
- voi osallistua yleisönosaston kirjoituksiin Hämeenlinnan busseista ja lähiliikenteestä

Älä ota kuitenkaan stressiä, jos edelleen haluat nauttia yksinajamisesta, tee niin, kuuntele hyvää musiikkia ja ota rennosti! Mikään ei estä sinua miettimästä muitakin vaihtoehtoja, sitten kun olet siihen valmis!


MOTIVAN TIISTAIN VINKKI ON HANKINNOISTA:

Mitä isompi hankinta, sitä tarkempi harkinta!
Tekemällä kestäviä kulutusvalintoja jokainen voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Suurimmat ympäristövaikutukset kertyvät asumisesta, ruoasta ja autonkäytöstä – arkisia asioita kaikki. Jokaisella osto- ja hankintapäätöksellä on välittömiä tai välillisiä energia- ja ympäristövaikutuksia.
Jos lämmitystapamuutos on ajankohtainen, selvitä mahdollisuutesi uusiutuvan energian käyttöön. Hyvä apu on energianeuvonnan lämmitysvertailu.

Energiamerkintä on jo lähes tusinalla kodinkoneella ja laitteella. Kun olet menossa ostoksille, mieti ennakkoon, minkälaisen laitteen oikeasti tarvitset – älä hanki liian tehokasta tai suurta vain varmuuden vuoksi. Tutki energiamerkintä, sillä se antaa tärkeää suorituskykyyn ja energiankulutukseen liittyvää tietoa! Lisätietoa energiamerkinnästä saat täältä.

Joutsenmerkki auttaa valitsemaan ympäristön kannalta hyviä tuotteita ja palveluja, ja se huomioi ympäristövaikutukset tuotteen koko elinkaaren ajalta. Voit majoittua Joutsenmerkittyyn hotelliin, pyyhkäistä suun Joutsen-servettiin ja puhdistaa kodin ympäristömerkityllä pesuaineilla.Hae tuotteita, palveluja ja tuoteryhmiä täältä.

Kun tarvitset neuvoja tai apua oman energiankäyttösi tehostamiseen, starttaa kuluttajien energianeuvonnan portaalista. Se tietää ja opastaa luotettavan tiedon lähteille - ja voit myös jättää oman kysymyksesi asiantuntijan vastattavaksi! Siirry eneuvonta.fi-sivulle tästä.

Työpaikan hankinnoilla on väliä
Ympäristönäkökohtien ottaminen mukaan hankintoihin auttaa säästämään sekä energiaa että ympäristöä.
Julkinen sektori hankkii tavaroita ja palveluja vuosittain noin 30 miljardilla eurolla. Hyvän hankinnan tuntee siitä, että se on onnistunut: säästyy rahaa, energiaa ja materiaaleja eikä ympäristö kuormitu.
Hyvä hankinta ei ole mahdoton ajatus, vaan täyttä totta. Kaupunkien ja kuntien hankkijoita auttavat Motivan Hankintapalvelun asiantuntijat toimistoaikana sähköpostilla hankintapalvelu@motiva.fi tai numerosta 0424 281 246. Help Desk -neuvontapalvelu on maksuton.
Hankintapalvelu myös verkottaa hankkijoita niin kotimaassa (Ekohankintaverkosto) kuin kansainvälisestikin (BalticGPP).
Tuotteiden ja palveluiden ympäristöominaisuuksien vertailu on vaikeaa. Tietoa, kokemuksia ja hyviä ideoita on jaossa Ympäristömerkinnän Vihreät valinnat -hankintaverkostossa, jossa tavoitteena on hankintojen kehittäminen kestävämpään suuntaan.Tutustu verkostoon täällä >>

Motivan Hankintapalvelu etsii jälleen kestävien julkisten hankintojen edelläkävijöitä. Viime vuonna palkittiin Vantaa kaupunki ja Helsingin seudun liikenne (HSL). Kerro teidän hankintaonnistumisestanne tai ehdota palkinnon arvoista yhteisöä. Lue lisää >>Keskiviikko:

teemaviikon puolessa välissä ollaan ja saat nauttia tämän päivän jälkeen vielä kahdesta lähettämästäni aamuviestistä :). Lue aina viestit loppuun saakka, että saat kaiken infon reppuusi tunneille vietäväksi.

Voit tehdä tästä päivästä itsellesikin haasteellisen (mikäli sinulla on tapana käyttää/jakaa monisteita) luopumalla monisteista/paperista. 

Pidä paperiton päivä!
Tee tunneistasi entistä vuorovaikutteisempia. Puhu ja keskity kuuntelemaan. Käytä dialogia, älä tulkitse!

Sähköinen materiaali on IN ja opetuksessa/monissa toimistoissa paperin käyttö on vähentynyt vuosien varrella. Paperia kuitenkin tarvitaan ja moni haluaa mm. lukea aamulehtensä edelleen paperiversiona. Minun aamiaiseeni kuuluu paperilehti Hämeen Sanomat, ilman sitä jää "nälkä".

Seuraavassa on muutama vinkki ja linkki, jossa kerrotaan paperin kierrätyksen tarpeellisuudesta.

Paperin kierrättäminen
Paperikuitu kestää kierrätystä noin 4 - 7 kertaa,
Kierrätyspaperin käyttö on suositeltavaa useastakin syystä:
- Jätemateriaalin käyttö valmistuksessa säästää huomattavasti energiaa ja vettä.
- Keräyspaperin talteenotto vähentää kaatopaikkojen kuormitusta - tilan loppuessa ja jätekustannusten kasvaessa jätteen minimointi on järkevää.
- Kierrätyspaperin käyttö vähentää puuraaka-aineen tarvetta, mikä voi vähentää tehometsänhoidon leviämistä uusille alueille.
- Kierrätyspaperin tuotannossa ei tarvita niin suuria kemikaalimääriä, etenkin jos jätteen lajittelusta pidetään huolta
http://www.mindcom.fi/vihreakonsti/maksi/6_5_1.htm

Keräyspaperi ja sen monet elämät
Keräyspaperia käytetään uusiopaperin raaka-aineena. Pääasiassa siitä tehdään sanomalehti-, luettelo- tai pehmopaperia, kuten wc-paperia, talouspaperia ja paperinenäliinoja. 
Keräyspaperista syntyy kätevästi kirjekuoria ja postituskoteloita. Onpa eräs punk-bändi teettänyt siitä myös levykotelonsa. Puiden istuttajat tuntevat hyvin keräyspaperista valmistettujen taimisuojien edut.
Keräyspaperi on pitänyt pintansa myös kananmunakennojen raaka-aineena. Sanomalehdistä valmistetun lämmöneristeen, selluvillan, kysyntä on kasvussa.
Keräyspaperista onkin moneksi. Siksi siitä valmistetaan myös mm. muutenkin kuin ekologisesti tyylikkäitä kaula- ja korvakoruja sekä upeita käsilaukkuja.

Mitä keräyspaperista tehdään - Suomen Keräystuote
Keräyspaperi on uusiopaperin raaka-aine, josta tehdään sanomalehti-, luettelo- tai pehmopaperia.

Tänään H8, A-rakennuksen auditoriossa Tavarataivas –elokuva klo 10.10 ja klo 12.20. (1 h20 min) NYT ALKAA OLLA MUKAVASTI TÄYTTÄ!!!!

Purkakaa elokuvan tunnelmat ryhmissä: Puhu, kirjoita tai kerro kuvataiteen keinoin, mitä ajatuksia elokuva toi sinulle. 


Motivan keskiviikon energiansäästövinkki liittyy lämmittämiseen:

Millä pientalo kannattaa lämmittää?

Valitsenko patterit vai lattialämmityksen? Vesikiertoinen vai muu tapa?
Eri lämmitysmuotojen ominaisuuksista ja kustannuksista löydät monipuolista tietoa Energiatehokas koti -sivustolta >>

Sivustolta löydät myös muuta perustietoa pientalojen energiatehokkuuteen vaikuttavista asioista. 
Oma talo on iso investointi, joka vaikuttaa pitkään perheen talouteen ja viihtymiseen. Siksi talosta kannattaa tehdä energiaa säästävä matalaenergiatalo, jossa on hyvä sisäilma.
Aloita sivustoon tutustuminen Perustietoa-osiosta! 

Miten vertailla eri lämmitysjärjestelmiä?

Oletko valitsemassa lämmitysjärjestelmää uuteen taloon? Oletko kiinnostunut lämmitysmuodon vaihtamisesta?
Mikä lämmitysmuoto on kannattavin 20 vuoden jaksolla?

Lämmitysmuodon valinta on yksi uuden pientalon rakentajan suurista valinnoista. Valinta riippuu monesta tekijästä kuten mm. talon asukkaista, saatavilla olevista lämmönlähteistä sekä hankinta- ja käyttökustannuksista. Motivan julkaisema lämmitysvaihtoehtojen vertailulaskuri antaa mahdollisuuden vertailla kannattavia vaihtoehtoja niin uudis- kuin olemassa olevassa omakotitalossa.

Lämmitysmuotojen vertailulaskuri >>

Uusi slogan by Merja:

"Turvallisen tulevaisuuden tekijät Tavastiasta"RoskaTorstai:

Luit oikein, 
nyt ei puhuta ruokatorstaista vaan tänään on Roskatorstai. "Roskasakki" eli Ilkka ja Kaija Erkkilä nähdään ja kuullaan tänään LIVENÄ H8 auditoriossa klo 10.10 ja 12.20. Tilaisuudet kestävät puolesta tunnista tuntiin ... syntyvästä keskustelusta "riippuen". Vielä on tilaa, ilmoittaudu allekirjoittaneelle nyt heti!

Henkilöstö : teitä kaivataan myös tilaisuuksiin!!!!!!! 
Vapauttakaa itsenne tunniksi normitehtävistä ja tulkaa kuuntelemaan.  Jotta muutos  roskaamiskäytäntöön  tapahtuisi, on teidät ensin "aivopestävä" asiaan. Muistattehan että meillä jokaisella on "kasvatusvastuu".
Opiskelijoille (meidän palkanmaksajamme) on tärkeää huomata, että myös henkilöstö on motivoitunut/kiinnostunut asiasta.

Olipa mukava yllätys, kun opiskelijat siivosivat G-rakennuksen ympäristöä porukalla (katso kuvat Koulutuskuntayhtymän Tavastian henkilökunnan -facebooksivuilta). Ehkäpä tempauksen jälkeen tupakointi tapahtuu oikeassa paikassa ja tumpit tumpataan sinne, minne ne on tarkoitettu tumpattavaksi.

Laki on yksiselitteinen roskaamisen suhteen:

"Roskaaminen ja puutarhajätteet
Jätelakiin (646/2011) sisältyy roskaamiskielto. Lain mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylättyä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä. Lain mukaan ympäristöön ei myöskään saa päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaan vaaraa tai haittaa.

Risujen tai puutarhajätteen kasaaminen yleisille alueille, kuten puistoihin ja metsiin on roskaamista. Puutarhajätteen poltto taajama-alueella on jätehuoltomääräysten mukaan kielletty. Taajaan rakennetun alueen ulkopuolella saa polttaa vähäisiä määriä risuja, oksia ja olkia. Poltosta ei saa kuitenkaan aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle. Ensisijaisesti puutarhajätteiden käsittelyksi suositellaan kompostointia.


Roskaamiskielto koskee kaikkia alueita, sekä yksityisiä että yleisiä. Roskaajan velvollisuus on siivota roskaamansa alue. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi määrätä siivoamisvelvollisen täyttämään velvollisuutensa. Tiedossa olevat roskaajat ilmoitetaan poliisille. Myös kiinteistön omistaja voi tehdä asiaa koskevan rikosilmoituksen." 
http://web.tuusula.fi/keskiuudenmaanymparistokeskus/sivu.tmpl?sivu_id=2044
 

MOTIVAN torstain vinkki  koskee IT- ja toimistolaitteiden energiansäästöä. Koskettaa myös meitä kaikkia!


Ota 4 askelta IT- ja toimistolaitteiden energiansäästöön

Yksinkertaisilla sähkönsäästökeinoilla on saavutettavissa huipputulos:

1. HANKI energiatehokkaita laitteita.
2. KÄYTÄ virranhallinta-asetuksia tehokkaasti.
3. SAMMUTA laite, kun et tarvitse sitä.
4. SEURAA noudatetaanko edellisiä ohjeita.

Katse IT-laitteiden hankintaan
Harkitut hankinnat luovat hyvän perustan energiatehokkuuden parantamiselle. Perusidea on yksinkertainen: hanki käyttötarvetta vastaava laite ja vältä ylivarustelua; valitse laite, jonka voi helposti sammuttaa ja jossa on hyvät virranhallintaominaisuudet. 
Työpaikoilla järkevistä hankinnoista on huima hyöty. Energiatehokkaammat IT-laitteet tuottavat vähemmän lämpöä, kestävät pidempään, aiheuttavat vähemmän ilmastointikuluja ja säästävät mahdollisesti jopa arvokasta toimitilaa.
Perjantai:
Tänään on "syysloman aatto", ainakin opettajille (nuoriso). Syksy on ollut lämmin ja ruskainen (myös täällä etelässä). Töitä on tehty uusien ja jatkavien opiskelijoiden kanssa "suurella tunteella". 

Nyt on sopiva aika ladata omaa energiapankkia loppuvuotta varten. Miettikää itseksenne, mikä on teidän tapanne ladata "akkuja". Mikä rentouttaa ja palauttaa? Urheilusuorituksen jälkeen sykemittari kertoo palautumisajan, mutta psyykkinen palautuminen on pääasiassa omalla vastuullasi. Ulkoilu, harrastukset, meditointi, lukeminen, ystävät, istuminen kahvilassa tai järven rannalla, mahdollisuuksia on miljoonia, mikä niistä on sinun? Tämä osuus kuuluu teemaviikon työstressi-teemaan :)

 
Ruoka puhuttaa meitä kovasti myös ympäristövaikutusten vuoksi. 
Ruokapalvelualalle on kehitelty ympäristöpassi, jota olemme ottamassa käyttöön. Tutustu sinäkin siihen:

Tässä vielä vedenkulutukseen liittyviä lukuja. Tämä linkki oli jo maanantain viestissä, mutta uskon että se kannattaa katsoa vielä kerran:

Näin paljon vettä kuluu
tuotteen valmistuksessa
Kuppi kahvia – 140 litraa vettä
Kilo naudanlihaa uunissa – 15500 litraa vettä.
Omena evääksi – 70 litraa vettä
T-paita: 2700 litraa vettä
1 kg riisiä: 3400 litraa vettä
1 kg naudanlihaa: 15500 litraa
1 kg juustoa: 5000 litraa
Siivu leipää: 40 litraa
1 A4-paperi: 10 litraa
1 litra maitoa: 1000 litraa
1 kg kanaa: 3900 litraa
Kuppi teetä: 30 litraa
Lasi olutta: 75 litraa vettä
1 kg vehnää: 1300 litraa
1 kg porsaanlihaa: 4800 litraa​Ota ruokaa lautaselle vain se määrä, jonka aiot syödä. Ruokajäte on suurta luonnonvarojen tuhlausta!!!!

Muita tämän päivän teemoja on tietokoneen pitäminen kiinni :) ja puhelimen käyttö vain soittamiseen ;) 
Jee, ei tarvitse tehdä pöydän ääressä töitä, voi keskittyä ihmisiin!!!! tai vaihtoehtoisesti onhan lyijykynä ja ruutupaperi olemassa :) ja jalat, joilla voi hoitaa lähiyhteydenotot :)
- tunnustan, että minulta lähtee tänään muutamia viestejä, sorge :(
 
Muista!!!!
Järjestä pöytäsi, sammuta tietokone ja valot lähtiessäsi. 

Rentoudu ja ”palaudu” viikonlopun/loman aikana!

MOTIVAn perjantain vinkki käsittelee ruokaa, ruokailua ja veden lotraamista

En saanut seuraavia tekstejä pienennettyä jostain syystä, joten ne ovat isolla fontilla helposti luettavissa :)


Mieti ruokailutottumuksia!
Liian harvoin tulemme ajatelleeksi, että ruoantuotanto, sen jakelu, säilytys, jalostaminen ja lopulta lautaselle päätyminen vaativat valtavat määrät työtä ja energiaa sekä tuottavat paljon päästöjä.
Tällä hetkellä jopa kolmannes tuottamistamme päästöistä – asumisen ja liikkumisen jälkeen – on peräisin tuosta valtavasta ja monimutkaisesta ruokaketjusta. Vaikka ruokaketju itsessään on useimmalle meistä iso tuntematon, jonka kiemuroista ei helpolla pääse selville, emme kuitenkaan voi sulkea silmiä siltä tosiasialta, että me kannamme syömäkelpoista ruokaa roskikseen. Jokainen meistä voi katsoa jääkaappiin (tai peiliin) ja miettiä, miten voisi toimia toisin.
Mitä voisimme tehdä, ettei ruoka menisi hukkaan?
  • Suunnittele. Ostoslista kauppaan mukaan ja käy kaupassa vain muutaman kerran viikossa.
  • Älä sorru hamstraamaan. Osta vain sen mitä tarvitset, vältä liian isoja pakkauskokoja.
  • Seuraa sesonkia. Käytä kauden raaka-aineita, käytä paljon juureksia varsinkin talvella.
  • Kevennä kasviksilla. Lisää kalenteriisi ainakin yksi kasvisruokapäiviä viikossa.
  • Haistele ja maistele! Luota aisteihin, kun arvioit elintarvikkeiden käyttökelpoisuutta – nahistunut vihannes tai parasta ennen -päiväyksen ohittanut rahka voi hyvinkin olla vielä käyttökelpoinen.

Ruoanvalmistaminen ja etenkin sen nauttiminen on ILO! Hyödynnä erinomaista reseptihakua Saa syödä.fi -sivustolta. Syötä hakusanoiksi vähintään kaksi kaapista löytyvä raaka-ainetta, niin saat ehdotuksia resepteistä. Siirry etsimään reseptejä >>

Katso myös energiansäästöviikon ruokalista ja valitse hyvää purtavaa!

Vesipedot kuriin
Riittääkö pariminuuttinen vai jäätkö lotraamaan? Vedenkäyttöön ja etenkin sen lämmittämiseen kannattaa nyt uhrata pari ajatusta. 20 minuutin päivittäinen suihkuttelu kuluttaa 88 000 litraa vettä ja maksaa noin 600 € vuodessa. Kolmihenkisessä perheessä esimerkiksi kahdesti viikossa lämpiävä sähkösauna kuluttaa energiaa alle 1000 kWh/v, mutta käyttöveden lämmitykseen hupenee peräti 3 500 kWh/v.
 
 1. Vaihda vettä säästävät hanat ja suihkupäät. Käyttömukavuus ei kärsi, vaikka vedenkulutus pienenee 
2. Korjauta vuotavat hanat ja wc-istuimet välittömästi.
3. Tarkisa vesivaraajan lämpötila ja säädä välille +55 ° - 60 °C. Jokainen aste lisää energiankulutusta noin 5 %.
4. Sovi perheen kanssa fiksusta vedenkäytöstä. Puhdas vesi on arvokas luonnonvara.
5. Uudisrakentamisen tai vesijohtoverkoston uusimisen yhteydessä kannattaa selvittää, voisiko huoneistokohtaiset vesimittarit asentaa kohtuullisin kustannuksin. Tutkimusten mukaan niiden avulla vedenkulutus vähentyy 15-20 % henkilöä kohden.


Kiitos teille kaikille. Olette olleet teemaviikossa mukana enemmän tai vähemmän. Mikäli olet ärsyyntynyt viikon viesteistä, niin sekin on jo askel johonkin suuntaan. 
Kestävä kehitys on osa tätä päivää, opetuksessa, työnteossa, elämisessä. Sitä ei pääse karkuun. Joten älä käytä energiaasi asiaan, jota et voi muuttaa vaan mieti, miten sinä otat keken mukaan toimintaansi entistä näkyvämmin.
Kestävä kehitys ja laatu kävelevät käsi kädessä. Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa. Pienistä puroista syntyy isoja virtoja!Työstressi hallintaan! 
Työterveyslaitoksen www-sivuilta löytyvät työstressin ennaltaehkäisykeinot. Sivuilta löytyy myös muuta stressiin liittyvää tietoa:


Linkki uudelle sivustolle, jolla voi tutustua työvälineisiin, joiden avulla esimies ja työyhteisö voivat tehdä yhdessä muutostyötä


Hyvän kirjan lukeminen rentouttaa ja karkottaa ajatukset tehokkaasti työasioista. Päivän vinkkinä tästä syystä kirjasuositus:

Jonas Jonasson: Lukutaidoton joka osasi laskea (Kirjailijan esikoisteos: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi)

Ks. arvostelu Helsingin Sanomista


Tähän loppui teemaviikko. Toivottavasti siitä jäi jotain mieleen ja toimintaan :)

Työstressitöntä lomaa kaikille ja nautitaan hetkestä!
 

"Turvallisen tulevaisuuden taitajat Tavastiasta"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti