tiistai 7. kesäkuuta 2016

Ympäristöpäivä 5. kesäkuuta

Maailman ympäristöpäivää on vietetty jo 43 kertaa. Se on lähtöisin YK:n yleiskokouksen julistuksesta 15.12.1972.
Päivän tavoitteena on tarkastella omia asenteitamme suhteessa luontoon ja nostaa keskusteluun ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Näitä ovat mm. ilmaston muutos, ilmaston lämpeneminen ja kasvihuonepäästöt. 

Auringon nousu
Tänä vuonna teemana oli uhanalaisten lajien vaaliminen ja laittoman villieläinkaupan vastustaminen ”Go wild for life.”

Täältä löydät lisätietoa

Suomen YK-liiton sivuilla on muutamia ympäristöpäivään liittyviä tehtäviä, mm. Eko ja Öky sekä turhaketehtävä.

Eko ja Öky ovat täysin vastakohdat toisilleen. Eko kunnioittaa ympäristöään ja Öky vastaavasti ei välitä siitä yhtään. Tehtävänä onkin kuvailla Ekon ja Ökyn luonteita ja toimintaa ja miettiä mitä tapahtuu erilaisissa tilanteissa, kun he kohtaavat.

Turhakkeita löytyy varmasti myös jokaisen kotoa. Tässä muutamia turhakkeen ominaisuuksia: Se voi olla kertakäyttöinen, saastuttava, sitä ei voi kierrättää tai se on täysin käyttökelvoton tai harvoin käytetty, jopa vaarallinen. Se on tarpeeton, jos sen toiminnot voi korvata helposti ilman tuotetta.

Täytyy oikein miettiä, mitä turhakkeita minulla on. Luulen, että niitä löytyisi vaikka kuinka paljon, jos alkaisi katsella tarkemmin ympärilleen. Olen luonteeltani hamstraaja ja sitä ei voi olla huomaamatta.
Meillä on mm. tällä hetkellä imureita enemmän kuin laki sallii. Kun muutimme puoli vuotta sitten yhteiseen asuntoon nykyisen mieheni kanssa, minulla oli sisäimuri ja huonompi autoimuri + ns. kunnon rikkaimuri, ja miehellä oli oma imuri. Paritalossa, johon muutimme oli keskusimuri, joten nyt meillä on yhteensä viisi imuria :) Ja silti villakoirat juoksee pitkin lattioita.
 
Täällä on tarkemmat ohjeet tehtävistä

Onko sinulla turhakkeita? Jos on, niin kerro, mitä? Tai mikä on sinun mielestäsi turhake?


Ilmaston muutos voi tuntua meistä kaukaiselta ajatukselta, koska meillä on täällä Suomessa niin kaunis luonto. Kunhan vain osaisimme arvostaa sitä.
Muutama lämpöaste on meille tervetullut asia, silloin kasvukausi pitenee ja eri lajeja voi viljellä yhä pohjoisempana. Isommassa mittakaavassa lämpenemisellä on tuhoisa vaikutus, mm. pohjoisnavan jäätiköt sulavat.

Suomessa ei tietääkseni ole laitonta villieläinkauppaa
  Villieläinkaupan vähentäminen lisää myös turvallisuutta.
Sininen on taivas, siniset on silmänsä sen...
Pidetään huolta ympäristöstä, jotta seuraavat sukupolvetkin saavat nauttia puhtaasta luonnosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti