sunnuntai 7. elokuuta 2016

Muovia muovia muovia

Maailma on täynnä muovia!
Jos olet alkanut lajittelemaan muoveja, niin olet huomannut, että sitä tulee PALJON!
Hämeenlinnassa on nyt suurin piirtein saatu muovin keräyspisteille astiat. Muistaakseni keväällä luvattiin, että Prisman ekopisteessäkin aletaan kerätä muovia, mutta ei siellä ainakaan vielä ole muoville astiaa. Citymarketin vieressä olevassa pisteessä sen sijaan on muovinkeräyskontti. Vasemmalla on muovi- ja oikealla pahvipuristin.

Paikallisessa lehdessä on ollut heinäkuussa kaksi artikkelia ja yksi alanurkkakirjoitus muovinkeräyksestä. Tässä blogissakin on yksi aikaisempi muovipäivitys keväältä, jolloin muoville ilmestyivät ensimmäiset keräyspisteet. Postauksessa on mm. lueteltu yleisimpiä pvc-muovista valmistettuja tuotteita. Pvc-muovi ei kuulu muovinkeräysastiaan vaan sekajätteeseen.

Itselle oli aika iso yllätys, että muovijätettä syntyy näin paljon. Kodin roskakaappi piti tsekata uuteen uskoon, jotta muoville järjestyi oma osasto, joka helpottaa lajittelua.
Rinki Oy:n lajitteluohjeet löytyy tämän linkin takaa.
Sivuilta löytyy paljon muutakin hyödyllistä tietoa.

Kuvassa on joitakin muovipakkauksia, jotka kuuluvat kierrätyksen piiriin.

Korkit ja kannet irrotetaan astioista, jos ne ovat eri muovilaatua.
Rinki Oy:n sivuilla on asiasta kerrottu näin:
"Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Eri muovit erotellaan toisistaan. Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä."
Moni laittaa muovinsa kierrätykseen muovikassissa. Meillä ei laiteta. Pussin sisältö kaadetaan säiliöön ja ja sen jälkeen tyhjä pussi perään. Miellän asian samalla tavalla kuin purkki-korkki -ohjeistuksen.

Lajitellessa on herännyt huomaamaan käytännössä kuinka monet tuotteet pakataan moninkertaisiin pakkauksiin. Teepussi esimerkiksi saattaa olla ensin paperikääreessä, jonka päällä on muovi, pussit ovat laatikossa, joka on muovitettu eli parhaimmassa tapauksessa joutuu kuorimaan teepussin neljän eri kääreen alta.
Uskon, että ihmiset alkavat tulevaisuudessa tehdä valintoja myös pakkausten perusteella.

Lisää tietoa muoveista ja kierrätyksestä saat mm. näistä linkeistä
Lassila & Tikanoja
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
Muoviteollisuus ry
Suomen Uusiomuovi Oy

Moni käyttää/kierrättää itse mm. kuvan mukaiset rasiat, jotka ovat hyviä pakaste-, salaatti- tai muita rasioita. Tästä voi tuunata ihan mitä tahansa, korurasian tai säilytysrasian mille tilpehöörille tahansa.
Jos et vielä ole aloittanut muovin lajittelua, niin nyt syksyllä olisi hyvä mahdollisuus perehtyä tarkemmin asiaan, kun kesän jälkeen mieli ja kroppa ovat täynnä energiaa.


Muovin lajittelemisiin!

2 kommenttia:

  1. Taas kerran hyvää asiaa! Saa nähdä, koska taloyhtiöihin tulee muovikeräysastiat, kun pahvit, kartongit ja paperitkin kerätään erikseen.

    VastaaPoista
  2. Toivotaan, että muovin keräämiseen liittyvien asioiden kehittäminen on jo käynnissä.

    VastaaPoista