sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Hei, me lennetään!

Lentoliikenne aiheuttaa eri arvioiden mukaan 1-3 % kaikista hiilidioksidipäästöistä. Summa vaikuttaa pieneltä, mutta lentomatkailu lisääntyy koko ajan. Lisäksi lennot ovat edullisia, lento Helsingistä Keski-Eurooppaan saattaa olla huomattavasti halvempi kuin junamatka Helsingistä Keski-Suomeen puhumattakaan Lapista. Junien päästöt ovat noin kymmenesosa lentokoneiden päästöistä.
Lentäessä suurimmät päästöt tulevat nousuista.



Lentolaskuri - kohti vastuullisempaa lentomatkailua.


Kuvakaappaus sivulta Lentolaskuri.fi
Lentolaskurilla  voit laskea omien lentomatkojesi päästöt. Laskureita on myös muita. Niistä saattaa saada erilaisia tuloksia, joten kannattaa pitää niistä saatua tietoa ohjeellisena tietona ihmisen omasta vaikutuksesta ilmastoon.

Laitoin laskuriin kahden hengen edestakaisen lentomatkan Helsinki-Rovaniemi. Vastaus on kuvassa.
Lentomatkan päästömaksuista ollaan montaa mieltä. Onko maksu omantunnon rauhoittelua? Mihin raha käytetään? Ilmastomuutoksen edistämiseen? Vai mihin? Sen tiedon saa jokainen kaivaa itse esiin.


Korviini osui keskustelu, jossa mietittiin lentomatkojen lisäksi laivojen päästöjä. Laivojen rikkipäästöt aiheuttavat myös terveyshaittoja ainakin Aamulehden artikkelissa viitatun tutkimuksen mukaan. Aamulehden artikkeliin pääset tästä.

Näitä asioita kun miettii, niin tulee melko epätoivoinen olo. Mitä meidän maapallolle tulee tapahtumaan?
Yksi ihminen ei paljon pysty tekemään, vai pystyykö?
Kyllä pystyy, ainakin olemaan esimerkkinä perheessä, työpaikalla, harrastuksissa jne. eli vaikuttamaan monien ihmisten asenteisiin ja heidän kauttaan asennemuutos parhaassa tapauksessa etenee edelleen muihin ihmisiin. Syntyy lumipalloilmiö.  

Wikipedia selittää lumipalloilmiön näin: "Lumipalloilmiö eli lumivyöryilmiö tarkoittaa tilannetta, jossa tapahtuma tai ilmiö kasvaa koko ajan voimakkaammaksi, suuremmaksi tai merkittävämmäksi. Sana voi sisältää myös merkityksen, että tällöin tapahtuman kehitystä on vaikea pysäyttää tai kääntää päinvastaiseksi. Ilmiön nimi tulee lumipallosta, joka kerää pinnalleen lisälunta ja täten kasvaa, kun sitä vieritetään suojakelillä maan pinnalla, tai toisaalta lumivyörystä, joka edetessään saa koko ajan lisää vauhtia ja kerää yhä enemmän lunta ja jäätä mukaansa"

Nyt jokainen lumipallotalkoisiin muuttamaan ihmisten asenteita ympäristöystävällisemmiksi.


Matkustaminen tuskin vähenee, joten toivotaan, että lentämisen päästöt saadaan pienemmiksi.

Tällaista tänään!
Postaus 50/100

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti