lauantai 14. syyskuuta 2013

Jalanjäljet

Jalanjälkiä on isoja ja pieniä. Joillakin on isommat kengät kuin toisilla. Puhutaan myös isoista saappaista. "Joku astuu toisen saappaisiin" -tapauksessa jäljet, jotka jäävät näkyviin, ovat kuitenkin omat eivät sen toisen.

Menneellä viikolla lukiessani aamulehteä "törmäsin" Jeren jalanjälkeen, nimittäin hiilijalanjälkeen, joka viritti minut ottamaan asian esiin tässä blogissa.


Hiilijalanjäljella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon tuotteen ja/tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy kasvihuonekaasuja. Kasvihuonekaasuilla taas on merkitystä ilmaston lämpenemiseen.

Testaa oman hiilijalanjälkesi koko


Testi kertoo selkeästi, mistä kaikesta hiilijalanjälki muodostuu. Testin mukaan minun hiilijalanjälkeni on hiukan keskimääräistä suurempi, joka johtuu käsittääkseni siitä, että matkustan muutaman kerran vuodessa lentokoneella. Niinpä, en kuitenkaan kaukomaille, joka kasvattaisi jälkeä huomattavasti.

Voit testata hiilidioksidipäästösi myös tällä toisella mielenkiintoisella testllä.
Ilmastodieettitesti

Toinen jalanjälki, jota käytetään kestävän kehityksen mittarina on ekologinen jalanjälki, joka kuvaa sitä, "kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ihmisen tai ihmisryhmän kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen sekä syntyneiden jätteiden käsittelyyn" (Wikipedia). Ekologinen jalanjälki ilmoitetaan pinta-alana, maapalloina.

Vesijalanjälki
Vesijalanjälkitesti laskee suoran ja piiloveden kulutuksen. Keskiarvo suomalaisilla on noin 4700 l/pv (huh huh). Minulla jäi tulos piirun verran tuon alle.


Onneksi meillä Suomessa on vettä omasta takaa. Täytyy lähteä nauttimaan luonnonvedestä. Nautinnon tuo uiminen Ahveniston järvessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti