tiistai 3. syyskuuta 2013

Tupa pakka tupakka

Tupakointi on asia, joka kirvoittaa mieliä, siitä riittää keskusteltavaa. Ajan mittaan monet väittelyt on käyty tupakoivien  ja tupakoimattomien kesken. Tupakkatauot olivat ja ehkä vieläkin ovat monelle ns. "kuuma peruna".

Lain mukaan tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myynti ja muu luovuttaminen alle 18-vuotiaalle on kielletty. Jos lakia noudatettaisiin kaikilta osin, niin yksikään alaikäinen ei polttaisi. Mutta laki ja käytäntö ovat kaksi eri asiaa ainakin tässä asiassa.Oppilaitoksen järjestyssäännöissä on selkeästi kerrottu että oppilaitoksen alueella ei saa tupakoida.
"Tupakkatuotteiden käyttö (mukaan luettuna nuuska) on kielletty oppilaitoksessa ja sen ulkoalueilla. Näillä järjestyssäännöillä kielletään myös sähkötupakan käyttö oppilaitoksen alueella" (perustuu tupakkalakiin L698/2010).

Ennen lain voimaantuloa oppilaitoksella oli selkeät tupakkapaikat omalla tontilla ja näin jälkikäteen voi sanoa, että se toimi, tumpit "löysivät" tiensä tuhkakuppeihin. Nyt tupakointi tapahtuu oppilaitoksen rajojen ulkopuolella ja vaikka rajoilla on myös tuhkiksia, niin tumppeja ja muuta roskaa kertyy jalkakäytäville ja pientareille luvattoman paljon.
Moni ei tule ajatelleeksi, että uudisrakennuksen edusta, Tavastia Areenan ympäristö, kävelytie K-rakennukseen ja pysäköintipaikat ovat oppilaitoksen aluetta eli niissäkään ei saa tupakoida.

Tupakointikielto koskee siis myös vieraita, asiakkaita, aikuisryhmiä jne. myös viikonloppuisin.

Uudisrakennuksen pihalta pongasin tänään kaksi herrasmiestä tupakoimassa rakennuksen edessä olevilla penkeillä. Kiltisti he kuitenkin siirtyivät polttamaan viimeiset sauhunsa tontin ulkopuolelle. Muutama kieltotaulu olisi tarpeen tällekin alueelle.Jaa, että miksi tästä aiheesta juuri nyt? Ylitän nykyään Hattelmalantien useita kertoja päivässä ja voin todeta, että passiivinen tupakointini on lisääntynyt sen myötä. Ei hyvä! Haluaisin olla myös näkemättä sen kaiken kuvottavan epäsiisteyden, joka vallitsee näillä ns. tupakkapaikoilla.
Pliis, laittaisitko sen tumppisi tuhkikseen? Kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti