sunnuntai 1. helmikuuta 2015

LED-valot

Tammikuu mennä surahti ilman yhtään päivitystä. Joulun aikaan tulikin niin paljon tarinaa, että ehkä kirjoittamattomuus on ollut "turnausväsymystä".
Ajattelin yrittää tehdä lyhyempiä juttuja ja useammin, katsotaan miten onnistun.

Sain idean kirjoittaa LED-valoista, kun siirsin omat valoni varastoon odottamaan tämän vuoden ensimmäistä adventtia. Siihenhän ei ole enää kuin noin 10 kuukautta :)

Jouluvalot olivat suurimmaksi osaksi LED-valoja, joten lähes jokainen on tehnyt niiden kanssa tuttavuutta.


120 led-valoa
Tämä 120 valon rypäs paloi minulla yhteen soittoon kaksi kuukautta. Yhtään sarjaa ei mennyt pimeäksi eli olen oikein tyytyväinen ostokseen.


Ja tässä komistus menossa säilöön

Hämeen Sanomien (14.1.15) mukaan LED-valot ovat yleistymässä, koska niiden hinnat ovat laskeneet ja energiatehokkuus lisääntynyt. Samalla energiansäästölamppujen kysyntä on hiipunut.

Ledit syttyvät heti toisin kuin energiansäästölamput, joissa valo tulee viiveellä. Haasteitakin on, ledit eivät välttämättä ole yhteensopivia vanhojen ohjausjärjestelmien, himmentimien ja kaikkien valaisimien kanssa.

Tavastiassa eletään tällä hetkellä siirtymäkautta. Uudisrakentamisessa ja saneerauskohteiden valojärjestelmissä ollaan siirtymässä led-valoihin.

LED-lamppujen käyttöiäksi annetaan 20 000 -50 000 tuntia, mutta läheskään kaikki lamput eivät saavuta luvattua käyttöikää.

Lampputieto.fi sivuilla on kerrottu LED-valoista enemmän, mm. laadukkaan lampun tunnistamisesta näin:


Lue pakkausmerkinnät ja valitse käyttökohteeseen sopiva lamppu, jonka:
  • energiatehokkuusluokka on vähintään A+ (merkitsee pientä energiankulutusta eli alhaisia käyttökuluja = pienempää sähkölaskua)
  • käyttöikä 25 000 tuntia (noin 25 vuotta)
  • sytytys- ja sammutuskerrat ovat suhteessa käyttöikään. 25 000 tuntia palavan lampun tulee kestää vähintään 25 000 sytytystä ja sammutusta. Jos lamppua sytytetään ja sammutetaan usein,
    lampun pitää kestää 50 000 sytytyskertaa.
  • värisävy on omien toiveiden ja käyttötarpeen mukainen. Lamppu tuottaa lämpimän valkoista valoa, kun sen värilämpötila on 2 700–3 200 kelviniä (K).
  • värintoistokyky eli Ra-indeksi on vähintään 80.

Ennen puhuttiin wateista, mutta ledeissä pitää tietää kelvineistä ja lumen-arvoista, jotta osaa ostaa oikean lampun oikeaan kohteeseen.
Lampun kanta, haluttu lumenmäärä ja kelvinarvo pitäisi olla tiedossa kaupoille mennessä.

800 lumenin valovirta vastaa 60 watin hehkulampun valovirtaa.

Minulla on eteisen lampussa kolme halogeenilamppua, jotka lämpiävät tulikuumiksi ja niiden alla tulee oikeasti kuuma ja hiki. Täytyykin katsoa, jos siihen saisi vaihdettua ledit, jotka eivät lämpiä.


Vaikka LED-lamput eivät sisällä elohopeaa, on ne kuitenkin palautettava SER-kierrätykseen (sähkö- ja elektroniikkaromu).
1.5.2013 jälkeen energiansäästö- ja LED-lamput on voinut palauttaa maksutta myymälöihin, joiden valikoimiin lamput sisältyvät.
Katso lamppujen kierrätys täältä.


Valoisiin näkemisiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti