sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Nautitaan helmikuustaHelmikuu on lyhyin kuukausista, mutta sen sisältämään neljään viikkoon mahtuu vaikka mitä.

Tarinan mukaan se on saanut nimensä puun oksilla kimaltelevista pakkasen jäädyttämistä jäähelmistä. Helmikuussa on siis vain 28 päivää (plus joka neljäs vuosi yksi karkauspäivä lisää). Vuosi 2016 on seuraava karkausvuosi eli silloin karkauspäivänä (29.2.) sinkkunaiset voivat kosia sopivaa sulhasehdokasta. Rukkasten antaja joutuu/saa ostaa kosijalle hamekankaan :)

Viides helmikuuta (5.2.) on Runebergin päivä. Runoilija Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) on Suomen kansallisrunoilija. Maamme -laulu (Vårt land) on yksi hänen tunnetuimmista runoistaan. Hän kirjoitti sen ruotsiksi ja nykyinen suomennos on Paavo Cajanderin käsialaa.


Runeberg oli tarinan mukaan herkuttelija ja hänen lempitorttunsa sai hänen nimensä

Kerrotaan , että Runebergin aamiaiseen kuului mm. Runebergin torttu punssin kera.

Kuudes helmikuuta (6.2.) on Saamelaisten kansallispäivä. Se on saanut alkunsa vuonna 1917, jolloin pohjoismaiden saamelaiset aloittivat yhteistyön toistensa kanssa.

Lisätietoja vuoden 2015 päivästä löydät täältä

Saamelaisilla on myös oma lippu:


Tänä vuonna kahdeksas helmikuuta (8.2.) on kynttilänpäivä. Kynttilänpäivän ajankohta määräytyy siten, että se on 40 päivää joulusta (2.2.) tai sitä seuraava sunnuntai kuten nyt tänä vuonna. Jos sunnuntaiksi sattuu laskiaissunnuntai niin sitten se on viikkoa aikaisemmin. Monimutkaista, ei ollenkaan. Varmasti joka vuosi kynttilänpäivä on ollut oikealla kohdallaan.


Kynttilänpäivää vietetään Neitsyt Marian puhdistautumisen juhlana. 
Kahdeksas helmikuuta (8.2.) on myös Lukurauhan päivä. Ota sinulle mielenkiitoinen kirja käteesi, avaa se ja anna sen viedä sinut matkalle menneeseen tai tulevaan. Nauti ja anna myös muiden nauttia lukurauhasta.

Lukemisiin!

Yhdestoista helmikuuta (11.2.) vietetään koko Euroopassa 112-päivää. Tätä päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1997. Hämeenlinnassa on seuraavat tapahtumat: 
* Perinteinen 112-päivän tapahtuma Hämeenlinnan paloasemalla. Mukana hätäkeskus, poliisi, pelastuslaitos ja panssariprikaati.
* Kanta-Hämeen sosiaalipäivystys ja Vapepa (vapaaehtoinen pelastuspalvelu) esittelee toimintaansa 112-päivänä Palvelupiste Kastellissa.


Kahdestoista helmikuuta (12.2.) on penkkaripäivä. Lukion päättävät abiturientit ajelevat erilaisin tekstein ja kuvin koristelluilla kuorma-autoilla keskustassa. Samana iltana on lukioon jäävien "vanhojen" vanhojentanssit. Ammattiopisto Tavastiassa vanhat tanssivat myös perjantaina päivällä kaikkien iloksi.

Abit 2013

Vanhojen tanssit 2014

Kolmastoista helmikuuta (13.2.) on perjantai ja kolmastoista päivä. Tämä on taikauskoisen käsityksen mukaan epäonnen päivä. Perjantai on epäonnen päivä ja luku 13 epäonnen luku. Näiden yhteensattumaa pidetään sitten oikein epäonnisena päivänä. Todellisuudessa perjantai tuntuu olevan monelle onnen päivä, joka aloittaa viikonlopun :)
Aina kun jonkun kuukauden 1. päivä on sunnuntai niin 13. päivä osuu perjantaille. Näin sattuu ainakin kerran vuodessa (max 3 kertaa).
Me, jotka emme usko taikaan, niin tiedämme, että perjantai tulee olemaan päivä muiden päivien joukossa.


Neljästoista helmikuuta (14.2.) on Ystävänpäivä eli Valentinin päivä. Sitä on vietetty Englannissa ja Ranskassa jo 1300-luvulla. Suomessa sitä alettiin viettämään 1980-luvulla kaikkien ystävien ja rakastavaisten juhlapäivänä. 

Muistathan sinäkin ystävää tai rakastasi joko kortilla tai muuten


Viidestoista helmikuuta (15.2.) on Laskiaissunnuntai (seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä). Laskiaistiistai (17.2.) on yleinen pulkka- eli mäenlaskupäivä. Päivään kuuluvat myös hernekeitto ja laskiaispullat.

Laskiaispulla joko mantelilla tai hillolla oikean kerman kera, NAM


Viidestoista helmikuuta (15.2.) on myös Ravintolapäivä. Näitä päiviä vietetään neljä kertaa vuodessa, kolmen kuukauden välein. Silloin kuka tahansa voi pistää pystyyn oman Pop up -ravintolan lähes minne tahansa. Ajatus on lähtöisin Suomesta ja se on levinnyt ympäri maailmaa.

Tutustu tarkemmin täällä.Pop up -ravintola Vanajaveden rannalla viime elokuussa


Viikolla kahdeksan (16.-20.2.) vietetään Ammattiopisto Tavastiassa teemaviikkoa "Onnellinen oppilaitos".


Perinteisiä teemoja edelleen ovat hyvät tavat:
- tervehtiminen aamuisin
- välittäminen; kysytään "Mitä sinulle kuuluu" ja kuunnellaan mitä toinen vastaa
- myönteisyyden lisääminen, kerrotaan mukavia, myönteisiä asioita toisillemme joka päivä (every day) ainakin kerran päivässä


Tämän vuoden varsinainen teema on "Pidä(n) huolta",
jonka tavoitteena on tuoda esille koko oppilaitosyhteisön vastuuta huolehtia toisistaan, itsestään ja ympäristöstään (fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen huolenpito)
Poimintoja ohjelmasta:
* reippaat ja innostavat aamunavaukset á la Janne V. ja Kimmo
* opiskelijoiden tunneilla tekemät posterit
* miten ja mistä sinä pidät huolta - kerro se seinäkkeellä
* opetukseen voidaan sisällyttää tällä viikolla jotain muutakin kuin luokkaopetuksessa olemista, esim. ulkoilua, pulkkamäkeä, keilaamista tms. kun siitä sovitaan etukäteen
* voit törmätä Väinö-pelleen ihan missä tahansa
* tiistaina A-rakennuksen aulassa on reaktioseinä, jossa voit testata itsesi
* keskiviikkona A-rakennuksen liikuntasalissa tutustutaan eri opiskelijoiden kulttuuritaustoihin
* torstaina henkilöstöllä on mahdollisuus osallistua liikuntailtapäivän tilaisuuksiin
* perjantaina kahvakuulakisa A-rakennuksen aulassa ja
soten aulassa (Jaakonkatu 28) musiikkia ja laulua oman henkilökunnan esittämänä

Siisteys ja järjestys lisäävät kaikkien onnellisuutta. Pidetään paikat siistinä ja tsempataan kavereita siisteystalkoisiin!
Epäkohdista pitää kertoa ja tuoda esiin parannusehdotuksia!

Pidä huolta siisteydestä myös oppilaitoksen ympäristössäPidä huolta itsestäs ja muista ympärilläsi
Kahdeskymmenesneljäspäivä (24.2.) on vanhan kansan Talvi-Matti, joka aloittaa kevättalven!


Kahdeskymmeneskahdeksas helmikuuta (28.2.) on Kalevalan päivä. Tutkimusmatkailija, lääkäri ja tiedemies Elias Lönnrot (1802- 1884) allekirjoitti Kalevalan ensimmäisen laitoksen puheen 28.2.1835. Kalevala on Suomen kansalliseepos. Tässä ensimmäisesta runosta alkuosa:KALEVALA
Ensimmäinen runo

Mieleni minun tekevi,

aivoni ajattelevi

lähteäni laulamahan,

saa'ani sanelemahan,

sukuvirttä suoltamahan,

lajivirttä laulamahan.

Sanat suussani sulavat,

puhe'et putoelevat,

kielelleni kerkiävät,
10   hampahilleni hajoovat.

Veli kulta, veikkoseni,

kaunis kasvinkumppalini!

Lähe nyt kanssa laulamahan,

saa kera sanelemahan

yhtehen yhyttyämme,

kahta'alta käytyämme!

Harvoin yhtehen yhymme,

saamme toinen toisihimme

näillä raukoilla rajoilla,
20   poloisilla Pohjan mailla. 

jne.

Nyt on koko kuukausi paketissa. Nauti jokaisesta päivästä!
Teemaviikosta lisää myöhemmin.

Helmikuun jälkeen kevät tulee kohisten!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti