maanantai 23. maaliskuuta 2015

Kuka sammuttaisi valot?

Lauantaina (21.3.) oli kevätpäiväntasaus ja se tarkoittaa sitä, että valoisa aika lisääntyy päivä päivältä. Viikon päästä siirrytään kesäaikaan eli kelloa siirretään tunnilla kesään päin. Tämän johdosta valo edelleen lisääntyy ilta-aikaan.

Aamun aurinko

Sitten itse aiheeseen, oppilaitoksessamme palaa luvattoman paljon valoja tiloissa, jotka ovat tyhjiä. Talonmies on laskenut sammuttaneensa  yli 140 lamppua iltakierroksellaan ja laskuissa ei ole vielä edes kaikki rakennukset mukana.
Luokissa on monta loisteputkivaloa, joten lukumäärää kertyy nopeasti, jos useaan luokkatilaan on jätetty valot palamaan.
Ja tottahan se on, että mitä valoisampaa tulee, sitä useammin valot jäävät palamaan. Päivänvalossa ei välttämättä huomaa, että valot ovat päällä.


Aamulla kahdeksan aikaan luokka näyttää tältä

Jos keskimäärin yksi lamppu olisi 50 W, niin 140 lamppua on 7 000 W eli 7 kW. Sähkön hinta vaihtelee oppilaitoksen eri rakennuksissa, mutta jos lähdetään siitä, että 1 kWh maksaisi 0,07 € ilman perusmaksuja, niin 7 kWh maksaisi 0,49 €.
Jos valot palavat joka päivä kolme tuntia, niin näille kolmelle tunnille hintaa tulee 1,47 € tai aamukuuteen siivoojien tuloon asti, about 14 tuntia, niin hintaa kertyykin jo huomattavasti enemmän eli  6,86 €. Viikonloppuna näin monen lampun palaminen maksaisi jo kolmenkympin pintaan.

Tässä luokassa on 9 lamppua, joissa jokaisessa on kaksi loisteputkea.


Jonkun mielestä tämä on pieni raha, toisen mielestä iso. Joka tapauksessa jokainen sentti on ylimääräistä menoa, johon meillä ei pitäisi olla varaa. Vuositasolla puhutaan jo isoista summista, joten kyllä valojen sammuttamiseen mielestäni kannattaa kiinnittää huomiota.

Mikä sitten neuvoksi? Talonmiehet eivät ehdi kiertää kaikkia tiloja, heillä on monta muutakin asiaa hoidettavanaan eli siihen ei voi luottaa, että he sammuttaisivat kaikki tyhjiin tiloihin jätetyt valot.

Kahvilan valot syttyvät liiketunnistimella ja myös sammuvat itsestään

Onneksi uutta tekniikkaa on jo useassa paikassa eli valot sammuvat itsestään tai ne on ohjelmoitu sammumaan määrättyyn aikaan.

On kuitenkin useita tiloja, kuten wc- ja sosiaalitiloja, joista valot eivät sammu itsestään ja niissä usein valot palavat vaikka opiskelijoiden päivä on jo päättynyt.

Uuden tekniikan haittapuolia on, että ihmiset eivät enää tiedä, mistä tiloista valot sammuvat itsestään ja mistä eivät. Oppilaitoksella on niin paljon erilaisia rakennuksia ja tiloja ja niissä erilaisia systeemejä, että väkisinkin voi erehtyä luulemaan, että kaikki valot sammuvat itsestään.
Mutta,
jos valot täytyy sytyttää ,niin silloin minun logiikkani mukaan ne pitää myös sammuttaa :)


Kahvila-ravintola Punaportin ravintolasalista ja kabineteistä on muistettava sammuttaa valot katkaisijasta.

Yksi keino on, että jokainen tutustuu käyttämiensä tilojen valosysteemeihin ja toimii niiden mukaisesti.
Opettaja lähtee luokasta viimeisenä, joten hänen kuuluisi myös sammuttaa valot samalla kun tarkistaa, että tila jää asialliseen kuntoon. Opettajanhuoneista ja sosiaalitiloista pitäisi myös viimeisen sammuttaa valot. Kuka sitten on viimeinen? Yleensä sitä ajattelee, että se on JOKU muu kuin minä.

Naps naps -valot pois


Olisiko mahdotonta ajatus, että jokainen olisi hiukan tarkempana valojen suhteen? Uskon, että se vie meitä kestävämpään suuntaan.


Ja vielä.

Ostin eteisen lamppuuni yhden LED-lampun. Huomaatko kuvasta mikä se on? Se toimii yleensä, paitsi silloin kun se ei toimi eli se on ollut pimeänä pari kertaa. Jotenkin siitä häviää kosketus eli sitä pitää kiertää paremmin kiinni ja taas pelittää. Olisiko nastat jotenkin erilaiset, vai hylkiikö halogeenit sitä ;)
 Enpäs tiedä, mutta pystyn elämään asian kanssa.

LED halogeenien joukossa.


Luonnonvalon lisääntyessä ei enää tarvita kirkasvalolamppua!Kun lähdet tilasta ja kukaan ei vastaa heihei -huutoosi, niin luultavasti olet viimeinen eli

VIIMEINEN SAMMUTTAA VALOT!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti