sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Vierailu Ekokemille

Ekokem on pohjoismainen kiertotalousyhtiö, jonka toimipaikat sijaitsevat Suomessa, Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Suomen pääasiallisin toimipaikka sijaitsee Riihimäellä, jossa vierailimme. Meitä oli vähän toistakymmentä Tavastialaista eri aloilta, aloite vierailuun tuli työsuojelutoimikunnasta.

Saimme ensin sisätiloissa tietoa alueen historiasta ja nykyisestä toiminnasta. Sen jälkeen meitä kierrätettiin eri laitoksissa. Kuvaus oli kielletty, joten ainoa kuva vierailusta on tuo ensimmäinen, joka on otettu luvalla PowerPoint -esityksestä.

Ekokemin nettisivuille pääset tästä.

Lyhyesti historiaa Suomen toimipaikasta:
Suomen Ekokem on perustettu vuonna 1979 nimellä Oy Suomen Ongelmajäte. Jätehuoltolaki, jossa määriteltiin, mikä on ongelmajätettä ja miten sen kanssa piti toimia, tuli voimaan samana vuonna.
Riihimäellä alkoi varsinainen jätteiden käsittely vuonna 1984. Siinä vaiheessa alueella oli korkealämpöuuni, fysikaalis-kemiallinen laitos ja vaarallisen jätteen kaatopaikka. Samana vuonna laitos alkoi toimittaa kaukolämpöä Riihimäelle. Nimeksi vaihdettiin vuotta myöhemmin (1985) Ekokem Py Ab

Yritys on toiminut hallitusti alusta alkaen, josta on todisteena erilaiset sertifikaatit.
"1994 Ekokem sai ensimmäisenä yrityksenä maailmassa samanaikaisesti ISO 9001 ja BS 7750 laatu- ja ympäristöstandardien mukaiset sertifikaatit. Myöhemmin toimintojärjestelmä on sertifioitu ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 -standardien mukaisesti. Pilaantuneiden maiden ja vesien käsittely aloitettiin vuonna 1995."

Vuodesta 2007 laitoksella on hyödynnetty lähikaupunkien kotitalousjätteet arinapolttolaitoksessa, jossa niistä on tuotettu kaukolämpöä ja sähköä.
Ekokem laajeni ja vahvisti asemaansa ostamalla muita yhtiöitä Suomesta ja muista pohjoismaista. Kesäkuussa 2016 Riihimäellä avattiin ainutlaatuinen jalostamokokonaisuus eli kiertotalouskylä. Kylässä erotellaan yhdyskuntajätteestä raaka-aineita kierrätykseen ja uusiokäyttöön. Eroteltu muovi muun muassa otetaan uusiokäyttöön kierrätysmuovin lisäksi.
Elokuussa  2016 suomalainen energiayhtiö Fortum osti Ekokemin.

Tällä hetkellä Ekokemin tuottamalla kaukolämmöllä lämmitetään koko Riihimäki ja  Hyvinkäästä noin kolmasosa.

Kiertotalouskylästä on video, jonka voit katsoa tästä.

Ekokemin sivuilla löytyy myös EkoJournal, jonne on koottu monipuolisesti ympäristöalan tiedotteita, joita voi lukea ja kommentoida. Sivulta voi myös tilata uutiskirjeen. Käy tutustumassa.

Minulle jäi vierailusta myönteinen kuva. Yhdyskuntajätteestäkin (muovipussiroskista) poistetaan rauta yms. metallit, biojäte ja myös 2D ja 3D muovit. Se muovi, mikä ei kelpaa kierrätykseen poltetaan. Kaikki on lähes automatisoitu. Koneiden, ratojen yms. valvonta tapahtuu lämpimissä tiloissa. Ihmisiä emme nähneet kuin näissä "valvomoissa".
Laitos on turvallinen sekä työntekijöille että ympäristölle. Sillä on muun muassa oma vedenpuhdistamo, jossa puhdistetaan tuotannosta tullut vesi ja vasta sen jälkeen se päästetään kunnalliseen vedenpuhdistamoon.

VÄHENNÄ
UUDELLEENKÄYTÄ 
KIERRÄTÄ 
HYÖDYNNÄ
LOPPUSIJOITA


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti