sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Tekijänoikeudet

Olin lauantaina Educa2019 -messuilla ja siellä osallistuin mielenkiintoiseen Kopioston Kirsi Salmelan ja Juha Kallanrannan "Tekijänoikeudet haltuun" -luentoon. Näistä asioista ei koskaan puhuta liikaa ja eilisen jälkeen huomaa taas, että esim. netistä otettuja kuvia käytetään tosi huolettomasti erilaisissa tilanteissa.
Nostin  muutamia asioita luennosta ja liitin siellä annettuja linkkejä tähän postaukseen.
Kopioston sivuille pääset tästä.

Jos tekijä on sallinut teoksensa käytön Creative commons CC-lisenssillä, sinun on selvitettävä lisenssiehdot eli käyttörajoitukset ennen kuin käytät CC-lisensoitua materiaalia. Sama juttu, jos itse aiot CC-lisensoida omaa materiaaliasi.
Lisätietoa saat www.creativecommons.fi -sivulta. Sieltä löytyy valtavasti tietoa.

Google kuvahaku -työkaluilla  tai CC Search -hakusivulta voit hakea CC-lisensoitua materiaalia.  Tästä pääset suoraan CC Search -hakusivulle.

Kävin sivulla ja laitoin hakusanaksi winter ja valitsin seuraavaksi snow ja tuloksena oli paljon upeita kuvia. Haku avautui Googlen kuvahakuun ja sieltä työkalupakin kohdalle saa käyttää uudelleen ja muokata. WAU!
Tallensin tämän kuvan sieltä tänne ihasteltavaksi.
Samalla tajusin, että olen hakenyt Googlesta suomalaisilla nimillä vapaasti käytettäviä kuvia ja niitä on tullut tosi vähän. Nyt kun hakee kuvia englanniksi, valinnanvaraa on vaikka kuinka.

Kysyin luennon vetäjiltä, onko laillista ottaa kuvakaappauksia esim. tähän julkiseen blogiin, kun laittaa tiedon, mistä kuva on otettu. Vastaus oli, että se on sama asia, kuin ottaisi käyttöön toisen ottaman kuvan. Mutta, kun määrättyä aihetta käsitellään tekstissä ja kuva liittyy siihen, kuvaa voidaan pitää suorana siteerauksena. Jos tekstiä lainataan suoraan jonkun muun tekstistä, niin teksti laitetaan "lainausmerkkien sisään".
Olipa helpotus, minähän nimittäin olen käyttänyt postauksissa kuvakaappauksia. Omien kuvien käyttö on aina paras tapa, mutta näissä maailmalla tapahtuvissa katastrofeissa ym. asioissa se ei ole mitenkään mahdollista. Saan siis jatkaa samalla tyylillä.

KOPIOINTIin liittyvät luvat ja tiedot kannattaa tarkistaa Kopioston sivuilta, kuin myös videoiden ja elokuvien käytön tunneilla ja materiaaleissa. Tästä pääset ammatillisten oppilaitosten sivulle suoraan.

Ja mikä parasta, nyt on netissä Kopioston tuottama verkkopalvelu KOPIRAITTILA, joka on pedagogisesti suunniteltu ja toteutettu maksuton verkkomateriaali. Se on toteutettu yhteistyössä Opetushallistuksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kanssa.

Siellä on omat materiaalit peruskouluun, lukioon, ammatilliseen koulutukseen, korkeakouluun ja opettajankoulutukseen.  Lähde matkalle Kopiraittilaan tästä ja hämmästy.

Meidän jokaisen pitäisi käydä = läpäistä Kopiraittilan koulu ja ohjata sinne myös opiskelijat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti