torstai 3. tammikuuta 2019

Diklofenaakki

Vuosi 2019 on menossa jo vauhdilla. Vuosi alkoi melkoisella myräkällä, mutta nyt ilma on rauhoittunut ja tänään on ollut mukava aurinkoinen pakkaspäivä.
Vuoden ensimmäinen postaus ei ole kovin mukavaa luettavaa, tieto lisää tuskaa, mutta tällä nyt mennään.

Diklofenaakki on kipulääke, jonka kauppanimikkeitä Suomessa ovat Voltaren tai Diclomex. Lääke rauhoittaa tulehduksellista kipua, vähentää kuumotusta, turvotusta, kipua ja liika-arkuutta sekä alentaa kuumetta.
Luulin, että tätä lääkettä  ei ole meiltä löydy, mutta yllättäen löytyikin Voltaren kipugeeli lääkekaapista.
Kiinnostuin aiheesta kun luin Jukolan Apteekin asikaslehdestä (n:o 1/2019) lyhyen artikkelin "Ruotsin apteekit varoittavat diklofenaakin ympäristökuormasta".
Kipugeeleissä käytetty diklofenaakki on ollut EU:n tarkkailulistoilla, koska se päätyy vesistöihin. Tämän vuoksi Ruotsin apteekeissa on aloitettu lokakuusta alkaen kertoa asiakkaille geelin ympäristövaikutuksista.

Myös meillä Suomessa on kiinnitetty huomiota lääkkeeseen, koska vedenpuhdistamot eivät toistaiseksi pysty poistamaan sitä jätevedestä. Varsinkin iholle levitettävä geeli valuu pesuveden mukana suoraan viemäriin eikä suodatu elimistön läpi kuten suun kautta otettavat lääkkeet. Käyttö on lisääntynyt huomattavasti kun diklofenaakkigeeli vapautui itsehoitoon. Diklofenaaksista 95 % kulkee puhdistamon läpi vesistöön.

Käytä lääkettä vain todelliseen tarpeeseen.
Muista: Käyttämätön geeli ja muut lääkkeet palautetaan lääkejätteenä apteekkiin.

Lisäsin muutaman linkin vedenpuhdistuksesta vielä tähän loppuun. Video on lyhyt mutta mielenkiintoinen. Kannattaa katsoa.

Käy lukemassa miten Paroisilla Hämeenlinnan jätevesipuhdistamo toimii.

Näin moderni jätevedenpuhdistamo toimii on lyhyt video HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) jätevedenpuhdistuksesta.
Maaseudun tulevaisuus -lehti on tehnyt jutun ja filmin vuonna 2016.
Toivotaan, etä uusi vuosi pitää meidät terveinä, jotta lääkkeiden käyttö olisi mahdollisimman pientä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti