sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Teema 2 Energia ja vesi

Oppilaitos on toteuttanut teemaan liittyviä yksittäisiä toimenpiteitä lukuvuoden aikana mm.:

Uusiutuva energia: Aurinkosähköntuotantojärjestelmä on otettu käyttöön helmikuussa 2017. Syksyllä otetaan käyttöön lämmöntuotantojärjestelmä. Uudisrakennuksen (sosiaali- ja terveysala) lisäenergiana käytetään katolle asetettavista aurinkopaneeleista saatavaa aurinkosähköä.


Kuva Outi Ruohela

Vedensäästö: Vettä säästäviä vesikalusteita hankitaan niiden uusimisen yhteydessä (mm. WC-istuimet H-rakennukseen 2016). Käsienpesuhanat (mm. H8 -keittiössä ja I-rakennuksessa) ovat kosketusvapaita.

Veden kulutus Ammattiopisto Tavastiassa
v. 2014 n.14 107 m3
v. 2015 n. 14 638 m3
v. 2016 n. 14 178 m3


Oppilaitos on toteuttanut monipuolista ja jatkuvaa toimintaa yhden tai useamman lukuvuoden aikana mm.:

Valaistus: Valaistusta uusittaessa otetaan käyttöön energiataloudellisempia lamppuja. Esim. Areenaan on vaihdettu led-valaistus 2015, Ratasniitty, asuntola, talotekniikan halli, verhoomo 2016-2017, ulkovalaisimien uusiminen. Liiketunnistimia on mm. I-rakennuksessa. Valot on ajastettu mm. A-rakennuksessa.

Koneet ja laitteet: Uudet laitteet ovat energiatehokkaita ja niiden hankinnassa kiinnitetään huomiota ekologiseen kestävyyteen. Esim. pesukoneisiin on laitettu automaattiannostelijat --> matalalämpöpesu.

Lämmitys: Ilmanvaihtojärjestelmät on ajastettu. Maalämpöä käytetään I-rakennuksessa, Ratasniitty on maakaasu. Kaukolämpöä käytetään keskitetysti H8, J28 ja Turengin kampuksella.


Tietokoneet: It-palveluissa tietokoneet sammutetaan keskitetysti ja niissä on energiansäästöasetus (lepotila). Laitteet ovat leasing-laitteita (3 v), uudet ovat vähemmän energiaa kuluttavia 


Esimerkkejä henkilöstön ja opiskelijoiden osallistumisesta teeman toteutukseen: 
Ympäristöosaavatestiä tehdään useissa tutkinnoissa (mm. kipa, pupa, horeca, elt, raksa). Myös henkilökunta on tehnyt testiä. Materiaali on käytössä opetuksessa.

Siivouksessa on käytössä vedetön siivous - ylläpitosiivous ja kevyet menetelmät.

Energiansäästöviikko viikolla 41 (2012-2016) on jatkuvaa toimintaa. Siinä on vuosittain erilaisia energiansäästöön liittyviä teemoja ja tilaisuuksia. Siihen osallistuu sekä opiskelijat että henkilöstö.


Ulkoisia yhteistyötahoja, joiden kanssa tehdään yhteistyötä, ovat mm.  Motiva (energiansäästöviikko), laitetoimittajat, työssäoppimispaikat, ulkopuoliset luennoitsijat teemaviikolla 41.

Postaus 18/100 Teksti syntynyt yhteistyössä teemaa itsearvioitaessa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti