maanantai 5. lokakuuta 2015

Teemaviikon maanantai


Tänään ma 5.10. oli Energiansäästöviikon aloituspäivä. Me puhumme teemaviikosta myös hiukan laajemmin YMPÄRISTÖVIIKON nimellä.

Kiertokapulan vajaan tunnin mittainen "luento" oli Hattelmalantien  A-rakennuksen auditoriossa klo 12.20 -  13.10. Paikalla oli noin 150 henkilöä, opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Virpi Vuolahti oli kertomassa Kiertokapulan toiminnasta ja uudesta lakimuutoksesta.
Bioetanolia tehdään Karanojalla Hämeenlinnassa
Valtakunnalliseen Energiansäästöviikkoon on ilmoittautunut yli 250 000 henkilöä. Viikolla kiinnitetään huomiota energian ja materiaalin järkevään käyttöön.

Yksi viikon teemoista on #SOMETON. Oma koneeni sammui ja käynnistyi uudestaan juuri tämän #somettoman kohdalla. Lieko ottanut itseensä tai muuten halusi muistuttaa olemassa olostaan.
"Energiansäästöviikon #someton-kampanja herättelee suomalaisia miettimään omia sosiaalisen median ja digitaalisten palvelujen käyttötottumuksia. Viihde-elektroniikan ja tietotekniikkalaitteiden käyttö näkyy kotitalouksien sähkölaskuissa. Jo vuonna 2011 laiteryhmä ylitti ruoan kylmäsäilytyksen kulutuksen kerrostalokodeissa. Laitteiden määrä ja käyttö lisääntyvät jatkuvasti."
Tarkemmin voit tutustua asiaan Motivan sivuilla

Tai lukea vinkit tästä suoraan Motivalta lainattuna:

Toimintavinkkejä #somettomalle

Hanki vain tarpeeseen ja kierrätä oikein. Luonnonvarojen ehtymisen ja ympäristökuormituksen kannalta tämä on ensisijaisen tärkeää! Mieti jokaisen laitteen kohdalla, tarvitsetko sitä. Punnitse myös laitteiden käyttöikää, kannattaako esimerkiksi älypuhelinta vaihtaa vain vaihtamisen ilosta? Huolehdi aina vanha, käytöstä poistettu laite asianmukaiseen kierrätykseen. 

 Jaa ja käytä sisältöjä ajatuksen kanssa. Oletpa sitten uutisfriikki tai kissaintoilija, huomioi, että tiedon siirron määrä vaikuttaa digitaalisten palvelujen energiankulutukseen. Raskas tietosisältö, kuten video, kuormittaa enemmän kuin pelkkä tekstipostaus.

Kirjaudu ulos jatkuvasti päällä olevista sovelluksista selailun päätyttyä. Monet sovellukset ovat jatkuvasti palvelinyhteydessä, vaikka tarvetta ei olisikaan. #someton kirjautuu palveluihin vain tarpeen mukaan ja kirjautuu ulos käytön päätyttyä.

Sulje laitteet, kun et käytä niitä. Tarvitseeko verkkopäätelaitteen (tutummin ”modeemi”) olla päällä silloin, kun et ole kotona tai nukut? Jos kaikki suomalaiset sulkisivat verkkopäätelaitteensa kotona 8 tunniksi vuorokaudessa, sähköä säästyisi noin 1800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Digitaalisuus on mahdollisuus. Iloitse ja hyödy somen ja digitaalisten sovellusten tarjoamista mahdollisuuksista säästää muussa energiankulutuksessa. Etäneuvottelu on erittäin energiatehokas ja samalla aikaa säästävä tapa palaveerata, ja verkossa yhteydenpito kaukana asuviin läheisiin on helppoa ja edullisempaakin kuin matkustelu. Kannustamme kaikesta huolimatta myös ihka oikeaan vuorovaikutukseen, kasvokkain ja sataprosenttisesti läsnä aina mahdollisuuksien mukaan!

NÄIN ALOITELTIIN...  JA MUISTATHAN ETTÄ TIISTAINA JA KESKIVIIKKONA ON VAATEKIERRÄTYS!

Täällä aulan vieressä sijaitsee kierrätys"keskus"

Maanantaina tila oli näin tyhjä, katsotaan miten tiistaina :)
  
Ympäristöasioissa voit laittaa viestiä osoitteeseen keke@kktavastia.fi. Katsele ympärillesi, ota kantaa, ehdota, kuvaa ja laita viestiä! Vain osallistumalla voit vaikuttaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti