torstai 8. lokakuuta 2015

Teemaviikon tiistai

Teemaviikkoa jatkettiin vaatekierrätyksen merkeissä. Kierrätyspiste oli osoitteessa Hattelmalantie 8, A-rakennuksen aulan vieressä! 
 "Kierrätyskeskus" oli avoinna tiistaina ja vielä keskiviikkona klo 10-14.
Henkilökuntaa kehotettiin pistämään tuulemaan! Vaate- ja liinavaatekaapit oli  hyvä pöyhiä ja tuoda hyvät, mutta itselle ylimääräiset vaatteet ja kodin tekstiilit kiertoon.

Pääaulan vieressä olevassa tilassa toteutetaan vaatekierrätys
 Myös kirjoja voi kierrättää... TaiTava-shopissa on pöytä, josta voi ottaa luettavaa tai toisaalta tuoda muille luettavaa. TUO ja VIE toteutuu hienosti kirjoissa. Teksti ei vanhene, vaikka kirja olisikin jo iältään vanha. Juoni ja sisältö ratkaisee. Mikä ei maistu Maijalle voi olla juuri sinulle sopivaa tekstiä!
Lukeminen sopii myös #someton -teemaan. Kun uppoudut kirjaan et käytä somea! Tekee hyvää "häipyä" kirjan luomaan tunnelmaan, jossa eivät kuvat eivätkä äänet häiritse: on vain teksti ja sinä ja sinun tekstistä luoma maisema.




Energiansäästöviikon päivän vinkit ilmestyvät päivittäin vasta yhdeksän kymmenen aikaan, joka ei mitenkään sovi minun aikatauluuni, joten otetaan eilinen materiaali käyttöön. Näin mennään koko viikko.



Omakotitalojen sähkölämmitykseen on Elvari-hankkeen kautta löydetty hyviä säästövinkkejä, joita voi hyödyntää kaikki sähkönkäyttäjät.
Tarkempaa tietoa löydät täältä

http://www.energiansaastoviikko.fi/ajankohtaista/uutiset/kampanjauutiset_2015/elvarilla_on_hyvia_uutisia_aktiiviselle_sahkolammittajalle.4007.news


Elvarin suositukset kaikille sähkölämmittäjille:
  1. Seuraa ja tutki sähkönkulutustasi. Ota käyttöön energiayhtiösi tarjoama tuntiseurannan palvelu. Selvitä, onko kulutuksesi tavanomaisella tasolla. Puutu kulutuspoikkeamiin ripeästi.
  2. Seuraa ja hallitse sisälämpötiloja huonekohtaisesti. Hyödynnä automatiikkaa käyttötarpeiden mukaisesti tai säädä huonekohtaisia lämmittimiä tarkasti. Vähällä käytöllä olevia tiloja ja esimerkiksi varastoa tai autotallia ei kannata lämmittää 21–22 °C:een oleskelulämpötilaan.
  3. Säädä ja käytä ilmanvaihtoa oikein. Säädä koneellista ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, ohita lämmöntalteenotto kesäkaudella ja palauta toiminto heti kesähelteiden päätyttyä. Talviaikana säädä tuloilmaikkunan venttiili talviasentoon sekä pesuhuoneen lautasventtiili pienemmälle painovoimaisessa ilmanvaihdossa.
  4. Tarkista käyttövesivaraajan lämpötila-asettelu. Suositus on 55–60 °C. Nosta lämpötilaa, mikäli lämmin vesi ei tavanomaisessa käytössä riitä. Kiinnitä siis huomiota myös vedenkäyttötottumuksiin.
  5. Hyödynnä tulisijaa, jos sellainen on. Yksi pinokuutio kuivaa polttopuuta vastaa noin 1 000 kWh ostoenergiaa. Puunpoltosta on eniten hyötyä keskitalvella ja kovilla pakkasilla.
  6. Ilmalämpöpumppu on lähes aina kannattava investointi tukilämmitykseksi. Säädä aina varsinainen lämmitys 3–4 °C matalammalle tasolle kuin pumppu. Opettele käyttämään laitetta energiatehokkaasti.
  7. Järkiperäistä kotitaloussähkön kulutusta. Pienet käyttötapamuutokset voivat tuoda isot säästöt. Kiinnitä huomiota saunomistottumuksiin, valaistukseen ja laitteiden valmiustiloihin. Hanki energiatehokkaita laitteita.
  8. Kun remontoit, paranna samalla energiatehokkuutta. Tiivis ja eristetty talo ei päästä lämpöä ulos.
Sähkölämmityksen energiatehokkuuden parantamisen on oltava suunnitelmallista. Vertaile vaihtoehtojen soveltuvuutta, kustannuksia ja hyötyjä. Erilaisiin sähkölämmityskohteisiin soveltuvia yksityiskohtaisia tehostamistoimia: www.motiva.fi/sahkolammitys


http://www.energiansaastoviikko.fi/files/93/ESV_Lataa_s-posti_allekirjoitus.png

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti