maanantai 28. joulukuuta 2020

Punaportin joulukalenteri 2020 luukut 13-18

Luukku 13

Onpas mielenkiintoinen moderni seimiasetelma Hämeenlinnan torilla. Sen on ideoinut seurakunnan varhaisnuorisotyö ja seimen nimi on Jouluvalon lyhty. Siinä Joose ja Mari odottavat esikoistaan. Joose on raksalla töissä ja Mari vielä opiskelee. Tarina ei kerro missä ja mitä, mutta Mari tykkää laittaa ruokaa eli varmaan kokkiopinnoista on kyse. Joose on valmistunut muutama vuosi sitten puusepäksi. Tavastialla ei enää ole puualaa, mutta rakennuspuolella on paljon opiskelijoita.

Vauvan laskettu syntymäaika on 25.12. mutta olisikohan tässä nyt kuitenkin käymässä niin, että vauva syntyykin jo 24.12. Seimessä on pyöräkin. Kiva juttu, että nähtiin tämäkin. Tänään illalla täällä torilla on kauneimmat joululaulut -tilaisuus, jonka aloittaa Lucia -kulkue. Joulun odotus on mukavaa, kun joka paikassa tapahtuu.

 

Luukku 14

Tänään alkaa viimeinen kouluviikko ennen joululomaa. Mekin pääsimme tietokoneluokkaan koneille. Täällä ei ole vielä muita. Osa opiskelijoista on etäopetuksessa koronarajoitusten vuoksi. Meillä ei ole tunnuksia, kun emme ole Tavastian opiskelijoita, joten emme pääse Wilmaan, Moodleen emmekä Teamsiin. Moodlessa on tehtävät ja Teamsissa ollaan vuorovaikutuksessa. Siellä tapahtuu kaikki henkilökunnankin palaverit, kokoukset ja koulutukset. Aika hieno systeemi, kun voi näyttää työpöytää jakamalla mitä tahansa esityksiä, videoita tai opastaa jossain asiassa ihan kuin olisi vieressä. Täällä on otettu viime syksynä käyttöön myös virtuaalinen oppimateriaali eli materiaaliin tutustutaan ja tehtäviä tehdään tietokoneella. Me tykkäämme kuitenkin kirjoista, ne voi ottaa mukaan minne tahansa, ne ei tarvitse sähköä toimimiseen ja niihin voi tehdä omia merkintöjä. Mutta me ollaankin tonttuja, jotka määrätyllä tavalla arvostamme vanhaa ja hyvää, emmekä aina innostu kaikista uusista jutuista. Mutta ei meillä mitään tietotekniikkaa vastaan ole. Nytkin laitamme sähköpostin välityksellä terveisiä Tonttulaan ja kerromme muille tontuille, mitä kaikkea olemme täällä nähneet ja kokeneet. Mukavaa alkavaa viikkoa.


Luukku 15

Tällainen ihana seinä löydettiin Kätevän tiloista ja hypättiin kuvauksen ajaksi saumurilankojen kanssa seinäruusuiksi. Kiva idea laittaa puolat näkyviin seinälle. Tämä toimii samalla tilataideteoksena, ainakin meidän mielestämme. Hyöty ja huvi, siinä on tavoittelemisen arvoinen yhdistelmä.

Joulutunnelma alkaa lisääntyä, kun keittiössä paistettujen joulukinkkujen tuoksu on leijaillut salinkin puolelle. Saamme tänään osallistua joululounaalle ja pääsemme maistamaan perinteisiä jouluruokia. Leipuriopiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet jälkiruokapöydän. Siitäkin on maistettava kaikkia sortteja.

Sali on niin kauniisti somistettu, ettei ole yhtään ikävä Tonttulaan. Täällä on ihan samanlainen aherrus käynnissä. Lisäksi opiskelijat ovat tosi mukavia ja ystävällisiä. Heidän oppimistaan on kiva seurata. Tänä iltana nukuttaa varmasti, kun vatsa on täynnä joulua.

 

Luukku 16

"... Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta

Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta

Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä

Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä! ...

Joulumaa -laulun sanat sopivat nyt niin hyvin tähän hetkeen ja näihin päiviin täällä Punaportilla. Joululounaalla oli eilen todella tyytyväisen näköisiä ja hyväntuulisia ihmisiä. Mekin saimme jouluruokaa ja vieläkin on vatsa täynnä.

Näillä tontuilla ja joulupukeilla on extratöitä nämä kaksi päivää. He ovat somistustehtävissä ravintolassa ja hoitavat homman rutiinilla, kun ovat tehneet sitä ennenkin. Ilo nähdä, että heitä on näin paljon. Pidimme pienen palaverin ennen kuin he lähtivät töihin.


 Luukku 17

Nyt olemme mielenkiintoisessa paikassa, baariluokassa. Tämä on luokka, joka on suunniteltu kuin tämä olisi baari. Juomien valmistamiseen löytyvät kaikki koneet, laitteet ja myös lasit, joista juomat tarjoillaan. Täällä opetetaan baarimestareita, ammattitutkintoa suorittavia tarjoilijoita, baaritarjoilijoita ja perustutkinto-opiskelijoita, jotka valitsevat ammatillisissa valinnaisissa Juomien myynti- ja tarjoilu -tutkinnon osan. Älkää kuitenkaan luulko, että täällä läträtään alkoholin kanssa. Juomasekoituksia ja cocktaileja harjoitellaan tekemään mehuista ja muista alkoholittomista nesteistä. Tekniikka on tärkeää myös juomien valmistamisessa. Täällä ei tällä hetkellä ole muita, joten emme päässeet tekemään mocktailia, joka on siis alkoholiton cocktail.


 Luukku 18

Voi mahdoton. Pääsimme mukaan teejiikoo -käynnille. Emme ensin yhtään ymmärtäneet mitä se tarkoittaa, mutta kun meille kerrottiin, että TJK tarkoittaa työpaikalla järjestettävää koulutusta, niin tajusimme että harjoittelustahan siinä on kyse. Oli mielenkiintoista kuunnella oppisopimuskeskustelua. Siinä käytiin läpi tutkinnon osan perusteita, sovittiin näyttöpäivät ja arviointikeskusteluaika.

Oppisopimus tarkoittaa sitä, että silloin opiskelija saa palkkaa "harjoittelusta". Toisen sopimus on koulutussopimus ja silloin ei saa palkkaa. Opiskelijat opiskelevat jokaisesta tutkinnon osasta osan työpaikalla. Siellä opitaan mm. niitä asioista, joita ei oppilaitoksessa ole ollut mahdollista oppia. Opiskelijalla on mahdollisuus kerryttää osaamistaan erilaisissa työpaikoissa ja sitä kautta saada varmuus siitä, minkälaista osaamista haluaa syventää ja minkälaiseen työpaikkaan työllistyä. Ravintola- ja catering-alalla on paljon erilaisia työpaikkoja tarjolla.  Mutta nyt saa tarina riittää tältä päivältä.

P. S. Turkkilainen tee maistui tosi hyvälle, tänne tullaan toistekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti