lauantai 12. joulukuuta 2020

Punaportin joulukalenteri 2020 luukut 7-12

 

7. luukku

Viime lauantaina pääsimme ensimmäistä kertaa oikeisiin ylioppilasjuhliin. Jesse oli kutsunut vieraansa porrastetusti juhlistamaan ylioppilaaksi pääsyään. Kuvassa olevat kuohuviinilasit eivät oikeasti ole meille, ne on tässä vain rekvisiittana. Koulutuskuntayhtymä Tavastiaan kuuluu neljä lukiota, Kaurialan lukio, josta Jesse sai tutkinnon, Lyseo, Parolan lukio ja Lammin lukio. Ammattiopisto Tavastiassa on mahdollista suorittaa kaksoistutkinto, joka tarkoittaa sitä, että opiskelee samalla ammatillista perustutkintoa ja käy lukiota. Nyt täytyykin pohtia olisiko meistä tai lähinnä minusta (Enni) tekemään kaksoistutkinto. Mikä olisi sen hienompaa kuin valmistua kokiksi ja saada lisäksi valkolakki. Se vaatii kyllä paljon työtä, joten sitä pitää harkita tarkkaan. Ei ole tontunkaan elämä mitään yksinkertaista, elämässä tulee eteen monia risteyksiä, joissa pitää päättää minkä tien valitsee. Näillä ajatuksilla lähdetään tähän viikkoon.

8. luukku

Nyt tuntuu, että ollaan ihmemaassa. Istumme puistonpenkillä ja kuuntelemme penkin alta tulevaa musiikkia. Tänään on Sibeliuksen syntymäpäivä ja suomalaisen musiikin päivä. Emme tienneet tullessamme, että tulemme kaupunkiin, jolla on tosi mielenkiintoinen historia. Täällä on mm. Sibeliuksen syntymäkoti keskellä Hämeenlinnaa ja Sibeliuksen patsas löytyy Sibeliuspuistosta, jossa me nyt istumme iltahämärässä. Sibeliuksen säveltämä Erkki Korhosen soittama pianomusiikki pistää Sulon parrankin entistä enemmän säkkärälle. Tästä kokemuksesta täytyy kirjoittaa Tonttulaan.

9. luukku

Kaupunkikierros jatkuu. Missään ei ole lunta, mutta keskellä kaupunkia on luistinrata. Meille ei löytynyt sopivia luistimia, joten tyydymme seuraamaan sivusta muiden luistelua. Täällä on lapsia, nuoria ja aikuisia ja kaikilla on hymy huulillaan. Hymyn huomaa maskin takaakin kun silmät hymyilevät. Nyt kun lähes kaikki liikuntapaikat ovat kiinni, on hienoa, että tämä kenttä on kaikkien käytössä ja ilmaiseksi. On pakko siteerata Jorma Uotista ja sanoa: "Ei huono".

10. luukku

Kivaa, kun pääsimme Punaportin kahvilan asiakaspalvelutiskin taakse. Kuvaushetkellä kahvila ei ollut auki, joten emme ole asiallisesti pukeutuneita, eikä meillä ole maskeja. Meidän takanamme näkyy erikoiskahvikone, jolla kahvilan Tipi osaa tehdä herkullisia erikoiskahviannoksia ja kuumia kaakaoita. Kahvilan vitriineissä on kaikenlaisia herkkuja, makeita ja suolaisia. Keittiön puolella Hanna tekee niitä opiskelijoiden kanssa. Kahvilaan maksetaan myös myymälän, leipomotuotteiden irtomyynnin ja Taitava-shopin tuotteet. Tämä on oivallinen paikka opiskelijoilla harjoitella kassan käyttöä, asiakaspalvelua, hinnoittelua ja tuotetuntemusta ja erikoiskahvien valmistusta. Nähdään!

11. luukku

Nyt olemme ihan toisenlaisen palvelutiskin takana. Torilla oli Kissakoti Kattilan myyntikoju ja pöytä ja pääsimme tutustumaan siihen. Kissakoti Kattila on kodittomien kissojen koti Vanajantiellä ja se toimii vapaaehtoisten voimin. Sieltä on moni löytänyt itselleen kissan. Ihmiset voivat tukea toimintaa erilaisilla lahjoituksilla. Meillä ei ollut rahaa mukana, joten emme voineet ostaa pöydästä mitään, mutta annamme oman panoksemme tällä postauksella. Joulumieli lisääntyy kun näkee ihmisten tekevän vapaaehtoistyötä niin ihmisten kuin eläintenkin auttamiseksi.


 12. luukku

Eilen järjestyi aikaa keskustella Maarit-opon kanssa opiskeluun liittyvistä asioista. Meillä oli paljon kysymyksiä ja saimme niihin myös vastauksia. Tavastiassa Opiskelijapalvelut ovat hyvin järjestetty. Opinto-ohjaajilla, kuraattoreilla ja terveydenhoitajilla on omat vastuualueensa, mutta opiskelijat saavat kyllä tarvittaessa apua ja ohjausta muiltakin. A-rakennuksessa on Ohjauspiste, joka tällä hetkellä toimii ajanvarauksella, mutta normaaliolosuhteissa se on auki joka arkipäivä ja sinne voi mennä kuka vaan kyselemään opinnoista ja siellä autetaan myös opintoihin hakemisasioissa. Opintojen alussa opot keskustelevat kaikkien uusien opiskelijoiden kanssa kahden kesken. Opot myös ohjaavat tekemään yhteisiin aineisiin kuuluvan Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet yhden osaamispisteen osa-alueen opintojen aikana. Me emme vielä tehneet hakemusta, mutta saimme tietää miten ja koska se kannattaa tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti