lauantai 12. joulukuuta 2020

Punaportin joulukalenteri 2020 luukut 1-6

 Kuvat ja tarinat ovat samat kuin Kahvila-ravintola Punaportin FB-sivuilla.

1. luukku Sulo

Terveiset Tyynelän Tonttulasta, joka sijaitsee Eugmossa, Pohjanlahden rannikolla Kokkolan suunnalla. Lähdin sisareni kanssa tänne Hämeeseen katsomaan, miten täällä jaksellaan. Tutustumme Hämeenlinnaan ja seikkailemme täällä Kahvila-ravintola Punaportissa ja vähän muuallakin jouluun saakka.

Minä olen Sulo ja haaveenani on tonttuilun lomassa kouluttautua leipuritontuksi. Olen leiponut mm. pipareita Tonttulan leipomossa. Mukavaa, että täälläkin on leipuri-kondiittoriopetusta. Pidän pimeästä, sillä silloin voi rauhassa hiippailla katsomassa kuinka kilttejä lapset ja aikuiset ovat. Voit nähdä vilahduksen minusta iltaisin.

2. luukku Enni

Hei, minä olen Enni, Sulon isosisko. Hieman jännitti muuttaa tänne sisämaahan seitsemän sillan saaristosta. Täällä on ihan erilainen ilmakin, kun ei ole merta. Onneksi Hämeenlinnassa on kuitenkin järviä, ei tule niin kova koti-ikävä. Minä olen ollut töissä Tonttulan keittiössä, joten tiedän jonkun verran kokkaamisesta. Onkin mukavaa tutustua täällä erilaisiin keittiöihin ja muihin tiloihin. Toivottavasti pääsemme myös muille osastoille vierailemaan.

3. luukku

Pidettiin eilen lyhyt opiskelutuokio. Sulo etsi hyviä leivontaohjeita ja minä, Enni, laskin matematiikkaa. Kokki tarvitsee matematiikkaa ja ongelmanratkaisutaitoja. Koskaan ei tiedä mikä ongelma tulee eteen. Ruoanvalmistuksessa ainesuhteet on oltava hanskassa ja varsinkin suolan kanssa on oltava varovainen. Prosenttilaskulla saa laskettua suolan määrän tarkalleen. Maustaminen ja maistaminen onkin kokin työssä tosi tärkeää. Mausteita käyttämällä suolan määrää voidaan pienentää. Terveellinen ja monipuolinen lounas on päivän perusateria ja muutaman päivän tutustumisella Punaportin lounas on juuri sellainen. Huomaatte, että tästä "puheesta" ei taida tulla loppua ollenkaan. Vielä totean, että täällä kaikki käyttää maskeja, joilla suojaavat sekä itseään että asiakkaita.

4. luukku

Hyvin ollaan kotiuduttu tänne Hämeenlinnaan tai Hämptoniin, niin kuin torilla lukee. Rakkaalla lapsella on monta nimeä :). Meille luvattiin, että pääsemme tutustumaan keskustaan tulevana viikonloppuna.

Tänään on Osta työtä Suomeen -päivä. Me olemme hyvä esimerkki suomalaisesta käsityöstä. Jokainen Tonttulan tonttu on käsin tehty ja toista samanlaista ei ole eikä varmastikaan tule. Punaportilla käden taidot taidot tuoksuvat, maistuvat, näkyvät ja tuntuvat. Täällä on opiskelijoiden valmistamia ruokia, leivonnaisia, kahvilatuotteita ja ihania käsitöitä. Tutustumisen arvoinen paikka.

 

5. luukku

Pääsimme tutustumaan Hattelmalantien toiselle puolelle B-taloon, jossa opiskellaan ainakin taideteollisuusalan ja tekstiili- ja muotialan perustutkintojen eri osaamisaloja.

Tässä tilassa, jossa meidät kuvattiin, kudotaan vaikka mitä, ei pelkästään mattoja vaan myös erilaisia pöytäliinoja, pyyhkeitä, seinävaatteita ja varmaan paljon muutakin, mitä emme tiedä. Kangaspuut on tosi kivan näköisiä kaikkine lankoineen tai oikeammin loimineen. Me luulimme, että vain hevosilla on loimet, mutta nyt tiedämme, että kangaspuillakin on. Tästä huoneesta tulee ihan mieleen joulupukin lahjapaja, jossa tehdään kaikenlaisia lahjoja.

6. luukku

Tänään vietetään Suomen itsenäisyyden 103 -vuotispäivää. Koronan vuoksi Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa ei ole vaan nyt kaikki on kutsuttu television kautta juhlaan mukaan. Me aiomme myös olla teeveen ääressä katsomassa sitä. Pukuloistoa emme näe, joten me halusimme samaan kuvaan tämän upean taustalla näkyvän juhlapuvun kanssa. Se tuo glamouria ja juhlamieltä kummasti. Ei voi kuin ihmetellä, miten joku osaa tehdä noin upeita vaatteita. Tekstiili- ja muotialalla osaaminen tulee näkyväksi tekemisen kautta niin kuin kaikissa muissakin ammatillisissa tutkinnoissa. Nyt jää linnan juhlien herkkuvaditkin näkemättä, mutta onneksi Punaportti on vielä avoinna kaksi kokonaista viikkoa ennen joulua. Varmasti pääsemme näkemään ja maistamaan yhtä sun toista täällä tehtyä tai leivottua herkkua.

Hyvää Itsenäisyyspäivää teille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti