sunnuntai 16. joulukuuta 2018

15 Vilkku

Vilkku, tarkemmin auton suuntavalo on auton molemmille puolille suunnattu valaisin, jolla kuljettaja osoittaa mihin suuntaan hän on kääntymässä tai vaihtamassa kaistaa.

 Liikenneturvan seurannat paljastavat, että vain 87 % kuljettajista käyttää vilkkua. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi seitsemästä ei käytä sitä.
Liikenneympyrästä poistuttaessa useampi kuin joka neljäs ei käytä vilkkua. Haloo!
Kuva: https://ita-savo.fi/uutiset/lahella/5760ee16-3e9c-4fd2-83a4-a772e3cc2080
Vilkuttaminen tai virallisesti suuntamerkin näyttäminen on jokaisen liikenteessä kulkevan tehtävä. Takana ajavalla pitää olla mahdollisuus varautua edellä ajavan auton kääntymiseen tai kaistan vaihtoon.

Jokainen on varmaan kuullut vitsailuja siitä, että joissakin automerkeissä vilkku ei kuulu normivarustukseen vaan se pitäisi ostaa lisavarusteena. No ehkä ennemminkin vilkun käyttäminen on lähtöisin polkimien ja ratin välistä eli kuljettajasta ja varsinkin kuljettajan asenteesta.

Sen sijaan liikenneympyräkäyttäytymisessä on varmasti oikeasti tiedon puutetta. Autokoulussa on asia opetettu, mutta jos ei tarvitse ajaa liikenneympyröissä, niin taito on saattanut unohtua.

Meillä on liikenneympyrä/kiertoliittymä melkein oppilaitoksen vieressä Poltinaholla. Olettaisin, että  jokainen Hämeelinnalainen moottoriajoneuvon omistaja ajaa siitä useamman kerran kuukaudessa tai ainakin vuodessa.


 Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokainen toimii ympyrässä oikein. Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on väistettävä liikenneympyrään tullessa ja sieltä lähtiessä.

Katuman liikenneympyrä on erilainen. Siinä on kaksi kaistaa ja siinä ajaessa kuljettajalta tarvitaan pelisilmää ja toisten huomioimista vielä enemmän kuin Poltinahon ympyrässä. On huomioitava kuljettajat, jotka eivät osaa ajaa kaksikaistaisessa ympyrässä ja jotka eivät käytä vilkkua vaihtaessaan kaistaaa tai poistuessaan ympyrästä.


Liikenteessä on aina muita, harvoin saa yksin ajella, joten toimitaan liikennesääntöjen ja -rajoitusten mukaisesti.
Muista: ensin vilkku, sitten jarru.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti