sunnuntai 16. joulukuuta 2018

16 Avokaatopaikka

Nyt mennään itänaapuriin. Hämeen Sanomat ja Kainuun Sanomat julkaisivat tänään saman artikkelin, jota en olisi halunnut lukea. Luin kuitenkin.

Moskovan ympäristökaupunkien kaatopaikkojen hajuhaitoista pyritään pääsemään eroon. Yhdyskuntajäte pakataan junaan ja viedään 1000 kilometrin päähän Arkangeliin.
Taigalle rakennetaan Venäjän suurinta avokaatopaikkaa, jonka pitäisi valmistua reilun vuoden päästä eli vuonna 2020.

Paikallisia asukkaita ei ole kuultu. Avokaatopaikan 5000 hehtaarin alueen työt on aloitettu kenenkään tietämättä.

Esimerkki avokaatopaikasta: Latinalaisen Amerikan suurin kaatopaikka
Avokaatopaikalle kuljetetaan viisi junakuormallista jätettä päivässä.  Ensin jäte kerätään Moskovan lähellä olevaan Lyubertsyn kaupunkiin, jossa se puristetaan kasaan ja lastataan junanvaunuihin. Seuraavan 20 vuoden aikana Komin ja Arkangelin rajalle tuodaan joka vuosi 500 000 tonnia jätettä Moskovan alueelta. Jätemäärä on kuitenkin vain 6 % Moskovan jätemäärästä, joten ongelma ei poistu. Arkangelin asukkaille sen sijaan avokaatopaikasta tulee iso ongelma. Ihmiset ovat osoittaneet mieltä viime kesästä lähtien, joilloin paljastui, että sinne tehdään kaatopaikka. Paikallinen väki pelkää että jättiläismäiseltä kaatopaikalta voi sulamisvesien ja pohjaveden mukana tulla saasteita ja hajuja kesäaikaan. Joet laskevat Jäämerelle saakka.

Uutistoimisto Tass on kirjoittanut avokaatopaikasta nimillä "ekologionen teknologiapuisto", "ympäristöteknologinen puisto" ja "EcoTechnoPark"
Riossa tämä kaatopaikka suljettiin 2012
Uudelle kaatopaikalle ei tehdä tietä, joka tarkoittaa sitä, että jos haluaa päästä Shiesin rautatiepysäkille, on kuljettava lähimmästä kaupungista Urdomasta 35 kilometrin matka metsien ja soiden läpi.

Monissa muissakin Venäjän suurkaupungeissa on jäteongelma. Tällä hetkellä mm. Pietarin vaaralliset ongelmajätteet menevät "maton alle" eli tuhansille laittomille kaatopaikoille, joita löytyy metsistä ja pellon pientareilta.
Tämä Brasilian kaatopaikka suljettiin tammikuussa 2018
Alla olevasta kartasta voi todeta, että Arkangelin ja Komin (rajattu alue oikealla) rajalle on Moskovasta tosiaan pitkä matka.

Toivotaan, että Venäjällä ymmärretään, että jätteiden käsittelystä on tehtävä liiketoimi. Jätteiden kierrätys ja uusiokäyttö saadaan toimimaan ajatustavan muutoksella ja tuomalla kierrätysastioita pihoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti