maanantai 24. joulukuuta 2018

23 Tsunami

Tsunami on hyökyaalto, joka saattaa syntyä syvän meren alueella sattuvasta maanjäristyksesä, tulivuoren purkauksesta, maanvyörymästä tai asteroidin putoamisesta mereen (Wikipedia).
Indonesian Jaavan ja Sumatran alueella vyöryi paikallista aikaa lauantai-iltana kaksimetriset tsunamin aiheuttamat aallot, jotka tekivät paljon tuhoa.
Tsunami iski maihin Jaavan ja Sumatran saarten välissä olevassa Sundasalmessa. (KUVA: Google Earth)
Tällä hetkellä tiedetään, että 222 henkilöä on kuollut, 850 loukkaantunut ja 30 on kateissa. Lukumäärien ennustetaan edelleen kasvavan. Tsunamin arvellaan aiheutuneen tulivuori Anak Krakataun purkautumisesta. Aallot huuhtoivat mm. rakennuksia ja autoja mennessään.  Tsunamia pahensi tavallista korkeampi vuorovesi, joka johtui täydestä kuusta.

Suomalaiset ovat tehneet 714 matkustusilmoitusta Indonesiaan. Ulkoministeriöstä on lähetetty heille tekstiviesti, jossa kehotetaan seuraamaan paikallisuutisia ja olemaan yhteydessä omaisiin. Ilmeisesti tsunamialueelle ei ole kovin moni ilmoittanut menevänsä.
Vuoden 2004  tsunamin tuhoa.
Indonesiassa on paljon luonnon katastrofeja. Viime syyskuussa siellä oli maanjäristys ja tsunami, joiden seurauksena 2000 henkilöä kuoli. Vuoden 2004 Tapaninpäivän tsunamissa kuoli yli 120 000 ihmistä. Se muistetaan Suomessakin hyvin, sillä silloin kuoli/hävisi myös useita suomalaisia.

Jos haluat lukea tarkemmin tsunamin synnystä, niin lue Tieteen Kuvalehden nettisivulta lisää

Tämä joulukalenteri on täyttynyt osittain järkyttävistä uutistista. Tuntuu, että koko ajan tapahtuu jotain "kamalaa" ja niiden vaikutukset ulottuvat laajasti eri maihin/alueisiin. 

Kello kiepsahti jo jouluaaton puolelle. Kinkku on uunissa ja jätän sen sinne aamuun saakka. 
Nyt siis voi jo sanoa, että Oikein Hyvää Joulua teille kaikille. Huonoihin uutisiin ei saa jäädä kiinni, vaan on yritettävä ajatella omaa ja läheisten elämää eteenpäin. 


Päivitys 25.12.18 Uhriluku on noussut ja noussee edelleen. Nyt kuolleiden määrä on 373, yli 1 400 on loukkaantunut ja kateissa on yli sata ihmistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti