torstai 6. joulukuuta 2018

6. Itsenäinen Suomi


Eduskunta hyväksyi 6. joulukuuta 1917 porvarillisen senaatin eli hallituksen antaman itsenäisyysjulistuksen. Venäjä, Ruotsi ja Ranska tunnustivat Suomen virallisesti 4.tammikuuta 1918. Saksa tunnusti itsenäisyyden 6. tammikuuta 1918. (Wikipedia)

Tänään Suomi täyttää 101 vuotta. Syntymäpäivää vietetään maltillisemmin kuin viime vuoden 100-vuotisjuhlaa. Niinhän sen pitääkin olla.

Tänä vuonna Itsenäisyyspäivän vastaanotolla on ympäristöteema ja presidentin rouva, Jenni Haukio, muun muassa toteuttaa sitä pukeutumalla suomalaisesta koivusta tehtyyn pukuun. Koivusta valmistetusta sellusta on tehty loncell-kuitua, josta on kudottu puvun kangas. Puku on syntynyt monialaisena yhteistyönä Aalto-yliopistossa.

Etukäteen tiedetään jo, että monien muidenkin daamien ja ehkäpä herrojenkin puvut edustavat kierrätystä, vanhan tuunaamista, kiertotaloutta ja joku on ilmoittanut tulevansa samassa asussa jo kolmannen kerran näihin juhliin. Tällä hän viestii sitä, että ei puku vaan se mitä on puvun sisällä on huomioimisen arvoista; teot ja saavutukset. Myös puvun/asun lainaaminen on tullut kuvioihin. Monen asu edustaa myös henkilön asuinpaikkakunnan osaamista.
Eduskunta hyväksyi siniristilipun Suomen valtiolipuksi 28. toukokuuta 1918, ja senaatti vahvisti lain seuraavana päivänä.
Kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit, joista kymmenen on yli 100-vuotiaita tai vanhempia. Lottien ja sotaveteraanien lukumäärä saattajineen on 80. Yhteensä juhliin on lähetetty 1700 kutsua.

Vastaanoton herkkupöytään on valittu "erityisesti luomutuotteita, lähiruokaa ja muita mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita. Marjat, kasvikset, villikala ja riista painottuvat ruoissa.
Ympäristöystävällisyys on huomioitu myös vastaanoton juomatarjoiluissa. Linnan perinteinen booli valmistetaan tänä vuonna 82 prosenttisesti luomutuotteista. Viinit ovat luomuviinejä ja mehu on tehty Kultarannan omista omenoista. Lisäksi kahvi ja tee ovat 100 prosenttisesti ilmastokompensoituja luomutuotteita.
Hiilijalanjälki on pyritty minimoimaan lisäksi tuotteiden kuljetuksissa ja pakkauksissa. Toimituksia tehdään muun muassa hybridiautoilla ja lavakärryillä ja tuotteiden pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä. Osa vastaanotolla käytetyistä lasipulloista jatkojalostetaan kierrätysdesigniksi. Itsenäisyyspäivän vastaanoton ruokahävikkiin on jo vuosia kiinnitetty huomiota ja vuonna 2018 se tulee olemaan entistäkin vähäisempää." (IL, 30.11.2018)

Ja laitan tähän vielä tuotteetkin, jotka pöydästä löytyvät:
Suolaiset tuotteet:
Savulahnavoileipätorttua
Muikku-haukivoileipäkakkua
Kuha-kirjolohimosaiikkia
Siianmätiblinejä
Muikku-, särki-, silakka- ja ahvenrieskasia
Haukea fenkolileivällä ja kuorretta mallasleivällä
Lammasbriosseja
Palvipeuravoileipäkakkua
Hirvi-, peruna- ja härkäpapu-punajuuripiirakoita
Särki- suppilovahvero- ja palsternakkapasteijoita
Tatti-ohjapiirakoita
Kotimaisia juustoja ja siemennäkkileipää

Makeat tuotteet:
Ellen Svinhufvud -kakkua
Puolukka-kuusenkerkkäkakkua
Kultarannan marjakakkua
Mustaherukkabebe-leivoksia
Kanelikampoja
Mustikkakukkosia
Härkäpapupikkuleipiä
Tyrni-, mustikka- ja karpalomarmeladeja
Kermatoffeemakeisia ja suklaatryffelikonvehteja

Juomat:
Ilmastokompensoitua kahvia ja teetä
Linnan perinteistä boolia
Luomupuna- ja valkoviiniä
Pienpanimo-olutta
Kultarannan omenamehua
Vettä

Tänä iltana monet suomalaiset istuvat television ääressä ja seuraavat lähetystä kotona. Joillakin on tapana kutsua ystäviä nauttimaan pikkuherkuista, jouluglögistä ja ehkäpä myös kuohuviinistä television katsomisen lomassa.

Muutakin perinteistä katsottavaa teeveestä tulee: Itsenäisyyspäivän paraati on tänä vuonna Mikkelissä ja elokuva Tuntematon sotilas (1955) tulee/tuli puolilta päivin Teemalta. 

Hämeenlinnassa on perinteisesti eilen (5.12.)vietetty Vanajanlinnan juhlavastaanottoa. Kutsuttuja oli tänä vuonna lähes 1000 henkilöä. Vastaanotto onkin noussut toiseksi suurimmaksi itsenäisyysjuhlaksi Suomessa (HäSa 6.12.2018).
Vanajanlinna pääkokki Mika Jokela toteaakin, että vastaanotolla on merkittävä vaikutus myös koko kaupunkiin. Kampaamot ja taksit ovat varattuja ja myös asuja ostetaan paikallista yrityksistä.

Nautinnollista Itsenäisyyspäivää teille!

Sininen on taivas, siniset on silmänsä sen. Siniset on järvet sinisyyttä heijastaen. Valkoinen on hanki, valkoiset on yöt kesien. Valkoiset on pilvet, lampaat nuo taivaan sinisen. (Jukka Kuoppamäki, Sininen ja valkoinen)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti