perjantai 7. joulukuuta 2018

8 Jean Sibelius

Joulukuun 8. päivä on Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä.
Sibeliusdagen, den finländska musikens dag, The day of Jean Sibelius, Day of Finnish Music.

Johan Julius Christian "Janne" Sibelius (6.12.1865, Hämeenlinna - 20.9. 1957, Ainola, Järvenpää). Jean -taiteilijanimen hän otti käyttöönsä vuonna1886. Sibelius oli ammatiltaan taidemusiikin säveltäjä. Hän oli naimisissa Ainon (os. Järnefelt) kanssa ja he saivat kuusi tytärtä.

Sibeliuksen synnyinkoti on Hämeenlinnassa Hallituskadun varressa. Siellä järjestetään erilaisia maksullisia musiikkiesityksiä, joihin kannattaa viedä esim. vieraansa.
Sibelius kävi alakoulun ja Hämeenlinnan normaalilyseon Hämeenlinnassa. Normaalilyseon muistolaatta on osoitteessa Sibeliuksenkatu 19, jossa normaalilyseo silloin sijaitsi.

Sibeliuksen tuotanto on valtava. Ruotsalainen levy-yhtiö BIS on julkaissut koko Sibeliuksen tuotannon vuonna 2007. Sitä kertyi  yli  60 cd-levyllistä.

 Sulje silmäsi ja kuuntele Sibeliuksen Finlandia. Video sopii myös hienosti musiikkiin.

Tarja M. on julkaissut videon 23.7.2012 Youtubessa. 

Hämeenlinnan Sibelius-puistoon avattiin Suomen ensimmäinen soiva puisto Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12.2014. Puiston penkit aktivoituvat liiketunnistimesta soimaan ja alkavat soittamaan puusarjan pianosävellyksiä. Näistä tunnetuin on Kuusi, muut kappaleet on tehty pihlajalle, männylle ja koivulle.

Jos et vielä ole käynyt puistossa, niin nyt on korkea aika. Se sijaitsee keskellä kaupunkia osoitteessa Birger Jaarlin katu 15.
GO!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti