lauantai 22. joulukuuta 2018

21 Dronet

Torstaina (20.12.) Lontoon Catwickin lentokentän lähistöllä havaittiin kauko-ohjattavia koptereita eli droneja. Lentokenttä jouduttiin sulkemaan keskiviikosta perjantaiaamuun saakka ja vielä perjantai-iltana lyhyeksi ajaksi.

Droneja on olemassa erilaisia. Catwickissä kerrotaan niiden olleen kookkaita.
Kuva: Länsi-Savo 23.8.18. Dronet ovat kehittyneet, ja tehokkaimmat pystyvät kuljettamaan painavia laitteita.
Kuva: Maaseudun Tulevaisuus 25.10.18. Drone eli miehittämätön ilma-alus valvontapuuhissa. Tämä drone ei tosin valvo maatilaa eikä sen peltoja vaan Stora Enson tehdasaluetta Imatralla. 
Minäkin olen törmännyt yhteen droneen. Se pörräsi kotini yläpuolella ja ärsytti minun suunnattomasti. Yritin käsimerkein saada sen katoamaan, mutta se lähti pois oman aikataulunsa mukaan.

Kuva: Iltalehti 20.12.18
Aikamoisen kaaoksen lennokit saivat aikaan. Monia lentoja jouduttiin perumaan. Pohjois-Suomen koneista noin puolenkymmentä lentoa peruttiin. Osa kylläkin siirtyi perjantaille tai myöhemmäksi.
Poliisien oli vaikeaa saada lennokkeja kiinni. Aina kun he olivat pääsemässä jäljille, drone häipyi.
 
Tänään (la 22.12.) on tullut tieto, että kaksi henkilöä on pidätetty lennokkien lennättämisestä, 54-vuotias nainen ja 47-vuotias mies.

Suomessa lentojen häirintä ei median mukaan ole mahdollista. Lentokentät on geoaidattu. Myös Olympiastadionilla on geoaita. Kone ei pääse geoaidasta eteenpäin vaan sen on käännyttävä takaisin.

Kaikenlaisia uhkia tulee tekniikan kehittymisen myötä. Onneksi niihin kehitetään myös suojauksia.
Catwickin jälkeen drone-suojaus varmasti kehittyy edelleen.


Päivitys: 25.12.18 Pariskunta on päästetty vapaaksi. Mies mm. on ollut töissä tapahtumahetkellä. Ketään ei ole tällä hetkellä pidätettynä. Poliisi tutkii...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti